© Photonews

Vivienne Westwood wil dat kleding en voedsel duurder worden

De Britse modeontwerpster Vivienne Westwood vertelde tijdens een event van ‘Guardian Live’ in Londen dat zowel kleding als voedsel meer zouden moeten kosten. Volgens haar zouden de huidige prijzen van deze producten geen correcte reflectie zijn van welke impact ze hebben op het milieu.

kvd

Westwood neemt het opnieuw op voor ons milieu door een oproep te doen om kleding en voeding opnieuw hun originele waarden en prijzen te geven. De industrie van kleding en voedsel is nefast voor het milieu en door de lage prijzen zou deze praktijk alleen maar aangemoedigd worden. Bovendien zouden bedrijven tegenwoordig enkel uit zijn op winst. ‘Niets kost nog wat het moet kosten’, zijn haar woorden. ‘Kleding moet duurder worden, maar ook eten: je weet toch dat er iets niet juist is als je een hele kip kunt kopen voor 2,50 euro?’

Volgens de modeontwerpster is het kapitalisme een oorlogseconomie. ‘Alles gaat altijd naar de mensen met de meeste macht. De overheid werkt niet voor ons, de mensen, maar wel in functie van het machinesysteem’, zegt ze.

De 73-jarige Westwood heeft haar winkels in Parijs al voorzien van de slogan: ‘koop minder, kies bewust en draag er zorg voor’. Tijdens het interview vertelde ze ook dat ze haar bedrijf en haar assortiment wil verkleinen. ‘Ik wil alleen nog dingen maken en brengen die ik écht leuk vind. Geen winstbejag meer door dingen te brengen die mij minder aanstaan. Dat is de beste oplossing voor het milieu’, besluit Westwood.

NIET TE MISSEN