Verkoudheid bij mannen is écht erger

Als je man nog eens kermend op de zetel ligt, weet dan dat hij echt meer last heeft van zijn verkoudheid dan een vrouw. Hij kan zelfs zwaaien met een studie van de prestigieuze Harvard University ter verdediging.

tib

Volgens de wetenschappers van Harvard is het een kwestie van hormonen: omdat mannen minder oestrogeen in hun lichaam hebben, zijn ze gevoeliger voor aandoeningen van de luchtwegen. Voor hun onderzoek, dat verscheen in het vakblad Life Sciences, besmetten ze muizen met een longinfectie. De vrouwtjesmuizen bleken beter bestand tegen de ziekte dan de mannetjesmuizen.

Die hogere resistentie van de vrouwtjesmuizen houdt verband met de aanwezigheid van het enzym NOS3 (stikstofoxide synthase 3), dat geactiveerd wordt wanneer het vrouwelijke hormoon oestrogeen vrijkomt. Wanneer de mannelijke muizen oestrogeen toegediend kregen, konden ze sneller genezen van hun longziekte.

‘Dit kan nuttig zijn om het risico op secundaire bacteriële longontstekingen tijdens een griepepidemie te beperken’, zegt hoofdauteur Lester Kobzik. ‘Het voordeel is dat we medicijnen kunnen gebruiken die zich richten op NOS3 en dat die medicijnen al voorhanden zijn’.

NIET TE MISSEN