© GvA

Deme koopt reuzenschip om windmolens te plaatsen

GeoSea, dochterbedrijf van het Zwijndrechtse Deme, heeft het schip Innovation gekocht van de Duitse bouwgroep Hochtief. De kolos van 147,5 meter lang en 44 meter breed zal meteen worden ingezet om windmolenparken aan te leggen in de Noordzee.

DEVA

De Zwijndrechtse baggeraar Deme heeft zijn vloot uitgebreid. Dochterbedrijf GeoSea kocht een aantal schepen van de Duitse bouwgroep Hochtief. "Om hoeveel geld of schepen het gaat, delen we niet mee", zegt managing director Luc Vandenbulcke van GeoSea.

De belangrijkste aankoop is er eentje van formaat. Het kolossale schip Innovation, dat speciaal ontworpen is om windmolenparken op zee te bouwen, heeft een romp van 147,5 meter lang, 44 meter breed en 11 meter diep.

Het mechanisme achter de Innovation is bijzonder vernuftig. "Het schip heeft vier palen van 85 meter lang, die we kunnen verankeren in de bodem van de zee’, legt Vandenbulcke uit. ‘Zo kunnen we werken tot een diepte van ongeveer 65 meter. Dat is voldoende om vrijwel overal in de Noordzee te kunnen opereren."

"Er zijn wereldwijd misschien nog een paar grotere schepen van zijn soort, maar veel zullen het er niet zijn’, zegt Vandenbulcke. ‘Het is zeker het grootste installatieschip op de Noordzee."

MEER OVER Haven Antwerpen