© PHOTOPRESS.BE

Wie doet Van der Haar wat voor eigen volk?

In het Nederlandse Valkenburg wordt met de Caubergcross zondag de Wereldbeker op gang getrokken. Vorig jaar soleerde de Nederlander Lars van der Haar voor eigen volk en stapte Sven Nys na heel wat materiaalpech uit de wedstrijd.

vml

De Caubergcross is nog maar sinds 2013 opgenomen in de Wereldbeker veldrijden. Het is een pittig parcours op de flanken van de Cauberg waar de betere crossklimmers zich thuis voelen. Met zijn steile hellingen en technische afdalingen wordt het bovendien zaak om zeer gefocust te rijden. In 2013 demonstreerde Lars van der Haar en won hij afgetekend voor Kevin Pauwels en Philipp Walsleben.

Sven Nys schreef de editie van 2012 op zijn naam, maar kende vorig jaar heel wat pech in Valkenburg en moest na een val, twee lekke banden en een kettingbreuk opgeven. Zondag geldt hij, ondanks zijn ziekte (misselijkheid door een kortstondige verstoring van het evenwichtsorgaan) en forfait in Ardooie, samen met van der Haar, als één van de favorieten voor de zege.

Door het nieuwe UCI-reglement verschijnen de Belgen trouwens met heel wat renners aan de start in Valkenburg. Maar liefst 12 landgenoten zullen strijd leveren op de Cauberg. Het gaat om Jens Adams, Bart Aernouts, Jim Aerbouts, Ben Berden, Sven Nys, Bart Wellens, Klaas Vantornout, Kevin Pauwels, Tom Meeusen, Rob Peeters, Tim Merlier en Gianni Vermeersch.

Ook Francis Mourey is er trouwens bij in Valkenburg. De Fransman mikt op het podium en wil de hegemonie van de Nederlanders en Belgen doorbreken. Mathieu van der Poel en Wout Van Aert nemen niet deel bij de elite. Zij zullen bij de beloften uitmaken wie de sterkste renner is.

- Palmares:

2011: Bart Wellens

2012: Sven Nys

2013 (feb): Martin Bina (Tsj)

2013 (okt): Lars van der Haar (Ned)

- Programma:

10 uur: junioren

11 uur: beloften

13u30: beloften

15 uur: Elite

Ben Berden (39) start zondag in Caubergcross

© BELGA

De meest opvallende verschijning zondag op de Caubergcross in Valkenburg, de openingswedstrijd van de wereldbeker veldrijden, wordt Ben Berden (39). Dankzij het nieuwe reglement van de UCI (de top vijftig mag sinds dit seizoen automatisch starten, nvdr.) mag de naar de VS uitgeweken cyclocrosser deelnemen.

‘Zo’n vijf keer per jaar probeer ik naar België te komen om mijn zoontjes Dean (7) en Lewis-Lee (5) te zien’, zegt Berden, die in januari 2005 na het BK werd betrapt op epo-gebruik. ‘Het was de bedoeling om bij hen te zijn tijdens de schoolvakantie, maar omdat er dit weekend niet gecrost wordt in de States, besloot ik een weekje vroeger af te komen. Het valt me steeds zwaarder dat ik mijn jongens nauwelijks zie opgroeien.’

Zondag start Berden zonder veel ambitie. ‘Met een plaats tussen de 25 à 30 eersten ben ik al heel tevreden. Als Sven Nys even goed voor de dag komt als in Ronse, rijdt hij me op 4 à 5 minuten. We spreken hier over de grootste veldrijder aller tijden, hé.’

Meer sportnieuws