© Patrick Hattori

Restauratie Begijnhofkerk start volgende week

De restauratie van de Begijnhofkerk in Mechelen gaat maandag van start. Dat is bijna dertig jaar nadat de eerste stellingen rond het monument werden geplaatst. Het gebouw verkeert in slechte staat.

Sven Van Haezendonck

De kosten voor de restauratie bedragen bijna vijf miljoen euro, waardoor het project meteen het duurste is van het kerkenplan. De stad financiert de werkzaamheden in belangrijke mate met fondsen uit een meerjarige subsidieovereenkomst van de Vlaamse overheid.

Ongeveer 2,5 jaar werk

Het project werd opgedeeld in twee loten: eentje voor het aanpakken van de gevels en de daken, en een tweede specifiek voor de glas-in-loodramen. Zo kan de restauratie daarvan gebeuren in een gespecialiseerd atelier. Afhankelijk van de weersomstandigheden zal de Begijnhofkerk aan de buitenzijde ongeveer 2,5 jaar in restauratie zijn. Ondertussen lopen ook de onderzoeken voor de restauratie van het interieur in 2016.

Werf openstellen

De stad wil de werf geregeld openstellen voor het publiek. “Zowel voor geleide bezoeken als tijdens de Open Monumentendag. Wij merken dat steeds meer mensen interesse hebben in ons cultureel erfgoed”, zegt schepen van Monumentenzorg Greet Geypen (Open Vld).

MEER OVER

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio