© EPA

Del Bosque wil pas opstappen als Spaans bondscoach nà EK 2016

Vicente del Bosque doet nog twee jaar verder als bondscoach van de Spaanse selectie. Op het EK 2016 in Frankrijk wil hij afzwaaien.

vml

‘Ik treed niet af voor het EK, maar daarna ga ik evenmin verder. Zo heb ik het alvast in mijn hoofd’, zegt de 63-jarige Del Bosque aan het sportblad AS.

Del Bosque leidde Spanje naar winst op het WK 2010 en het EK 2012. Op het voorbije WK in Brazilië ging La Roja er al in de eerste ronde uit. De Spaanse bondscoach lag daarna fel onder vuur maar bleef toch aan.

In de voorronde van het EK 2016 begon Spanje met 5-1 winst tegen Macedonië. Daarna volgde een verrassende 2-1 nederlaag in Slovakije en een 0-4 zege in Luxemburg. ‘Ik heb begrip voor zij die kritiek uiten. Men moet echter ook begrijpen dat we afscheid hebben genomen van heel wat ervaren jongens als Puyol, Xavi, Villa en Alonso. Zij waren helden. Maar nostalgie brengt ons geen resultaten. We moeten nu vooruitkijken.’

Berti Vogts stapt wél op

De Duitser Berti Vogts heeft ondertussen wél zijn ontslag gegeven als bondscoach van Azerbeidzjan. Dat bevestigt de Azerische voetbalbond vrijdag.

De 67-jarige Vogts was sinds april 2008 in dienst bij Azerbeidzjan. De voormalige topverdediger, die in 1974 wereldkampioen werd, ziet naar eigen zeggen geen toekomst meer in zijn huidige job. Azerbeidzjan verloor maandag in de voorronde van het EK 2016 met 6-0 in Kroatië. Met 0 op 9 deelt de ploeg de laatste plaats in groep H met Malta.