© GVA

Zal plastuit ‘pijnlijk’ uitstrijkje vervangen?

Gewoon een plasje doen. Dat moet vrouwen die een uitstrijkje niet zien zitten over de streep trekken om zich toch te laten onderzoeken op een soa zoals chlamydia of op HPV, dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Uitvinder van de speciale plastuit is het Antwerpse bedrijf Novosanis.

Sylvia Mariën

“Het gebruik is heel simpel”, zegt Vanessa Vankerckhoven, CEO van Novosanis. “Je schuift het opvangbuisje in de plastuit, je plast in de plastuit, een vlotter systeempje in het opvangbuisje stijgt en sluit af als het buisje vol is, en de rest van de urine loopt via een uitlaatje in de plastuit rechtstreeks in het toilet.”

De Colli-Pee moet een uitkomst zijn voor vrouwen die een uitstrijkje (het schrapen van stukjes weefsel van de baarmoederhals) bij de dokter of gynaecoloog niet zien zitten wegens te pijnlijk of tijdrovend – ze komen simpelweg niet aan een afspraak toe, of die een visite zelfs niet kunnen betalen.

“Momenteel is het zo dat de provincies alle vrouwen tussen 25 en 65 jaar oud om de drie jaar oproepen om een uitstrijkje te laten maken bij de huisarts”, zegt Vankerckhoven. “De bedoeling is om baarmoederhalskanker in een vroeg stadium op te sporen. Maar veertig procent van de vrouwen gaat daar niet op in. Ook in Nederland is dat een probleem, en daar krijgen vanaf 2016 alle vrouwen die geen uitstrijkje laten doen een zelfafnameset bezorgd. Als Vlaanderen dat pad ook wil bewandelen, dan zou de Colli-Pee een prima uitkomst zijn.”

Lees meer in Gazet van Antwerpen

MEER OVER wetenschap