© BELGA/afp

Kwart dakloze vrouwen verkracht

Vier op de tien daklozen zeggen ooit slachtoffer te zijn geweest van fysieke agressie. Meer dan een kwart van de dakloze vrouwen zegt ooit slachtoffer te zijn geweest van verkrachting. Dat blijkt uit het jaarverslag van Dokters van de Wereld.

elb, rdc

Hulporganisatie Dokters van de Wereld heeft voor het eerst een uitgebreid onderzoek gevoerd bij haar dakloze patiënten. Uit een bevraging van 213 patiënten bleek dat vrouwen het meest kwetsbaar zijn voor geweld op straat, en zeker voor seksueel geweld: 27 procent zegt ooit slachtoffer geweest te zijn van verkrachting.

Vier op de tien van alle daklozen werden ooit slachtoffers van fysiek geweld. Bij bijna de helft is er sprake van psychologisch geweld. De daders van dat geweld zijn vaak bekenden, hoewel 31 procent van de ondervraagden ook zegt te makken hebben gehad met geweld door politie of andere autoriteiten.

Uit het jaarrapport van de organisatie blijkt bovendien de vervrouwelijking op straat. Van alle patiënten tijdens het winterplan voor daklozen vorig jaar, was 19 procent vrouw. Meer dan de helft van de daklozen zegt regelmatig honger te hebben.