© GVA

Het wordt boeiend in Brasschaat

De vorming van een nieuwe regering heeft verregaande gevolgen, tot op het lokale niveau. In Brasschaat heeft burgemeester Jan Jambon (N-VA) een hele puzzel moeten leggen voordat hij naar Brussel kon gaan om vicepremier en minister van Veiligheid & Binnenlandse Zaken te worden.

LEX Moolenaar

Brasschaat is niet zomaar een gemeente in de schaduw van Antwerpen. Met 37.000 inwoners, een gemiddeld inkomen van 20.000 euro per inwoner per jaar, een massa schatrijke Nederlanders en een werkloosheidsgraad van vijf procent doet ze het prima. Bovendien kreeg Brasschaat in 2006 de internationale Livcom Award voor de meest leefbare gemeente ter wereld. Alstublieft!

Ook al is de Britse organisatie achter deze onderscheiding nogal schimmig, het is toch mooi meegenomen. En dan hebben we nog niet eens vermeld dat Jean-Marie Pfaff op het grondgebied woont.

Zo’n gemeente geef je niet over in foute handen. Dat vond Jambon ook, maar hij had het probleem dat in zijn lokale ploeg de ambities welig tieren. Drie schepenen stonden te trappelen om de sjerp over te nemen.

En dan was er ook nog BV Carl Huybrechts, die erop rekende dat hij nu toch eindelijk in het college zou worden opgenomen. Jambon heeft als een oude rot in de politieke stiel de actualiteit gebruikt om de lokale postjes te verdelen.

De ervaren schepen Luc Sevenhans viel zogenaamd af na de commotie over de uitspraken van Jambon over de collaboratie. Maar eigenlijk wist Jambon al veel langer dat een ex-VB’er als burgemeester geen verstandige zet zou zijn.

Ook Huybrechts kreeg nul op het rekest. Officieel omdat hij niet past in het plaatje van de overdracht van bevoegdheden, maar de realiteit is dat Huybrechts een kerel is met een eigen mening, en die horen nu eenmaal niet thuis in de politiek.

Het 46-jarige gemeenteraadslid Koen Verberck wordt nu waarnemend burgemeester van Brasschaat.

Wie? Jambon noemt hem een wissel op de toekomst. Ook al zeggen gepasseerde N-VA-schepenen dat zij bij de verkiezingen van 2018 zelf voor de sjerp willen gaan.

Dat wordt nog boeiend, daar in Brasschaat.

MEER OVER Ons standpunt