© GVA

Voor wanneer is het volgende incident?

Theo Francken heeft, na sterk aandringen van de coalitiepartners, gisteren zijn excuses aangeboden voor enkele uitspraken uit het verleden. Hij wou niemand kwetsen en hij zal voortaan respect opbrengen voor iedereen. Waarvan akte.

Paul Geudens

Zand erover? Incident gesloten? Voorlopig wel, zo lijkt het. Maar er zullen er nog volgen. Net als vicepremier Jan Jambon zal hij door de Franstalige oppositiepartijen en de media de komende weken en maanden worden ontleed en gefileerd met behulp van een microscoop. Men zoekt en men zal blijven zoeken. Tot men weer iets vindt.

Wat we de voorbije week meemaakten met de twee politici van de N-VA past perfect in de kroniek van een aangekondigde klopjacht. De PS en het cdH kunnen het nog steeds niet verkroppen dat de MR in de Zweedse coalitie stapt. Zij stellen Charles Michel voor als een verrader van het zuiden. Hij moet worden gestenigd. Elk mankement aan zijn regering, elk dubieus kantje dat zij vertoont, vergroten zij uit tot en met.

En zo komt men dan vanzelf bij de N-VA uit, een partij die als ultranationalistisch en zelfs racistisch wordt bestempeld. De PS speelt driebandbiljart. Door op Francken en Jambon te mikken, raakt ze de MR.

Ze kan dat vrij eenvoudig, omdat de Franstalige publieke opinie een stuk gevoeliger is dan de Vlaamse voor alles wat te maken heeft met het onverwerkte verleden van de Tweede Wereldoorlog. Vandaar ook dat de media zo gemakkelijk meegaan in deze ‘onthullingen’.

Overdrijft men in Franstalig België? Een beetje. Jan Jambon heeft de collaboratie nooit goedgepraat. En de e-mails en Facebookberichten van Theo Franken dateren al van jaren terug. Ze waren ook bekend. De hysterie komt dus een beetje laat. Toen Elio Di Rupo in 2010 met de N-VA een regering wilde vormen, maakten Jambon en Francken ook al deel uit van de N-VA.

Dat neemt niet weg dat excuses gepast waren. De uitlatingen van Theo Francken waren smakeloos en dom, zowel wanneer hij het had over de homo’s als over de migranten. Dat zij negatieve reacties uitlokken, is begrijpelijk.

Bart De Wever moet orde op zaken stellen. Mocht Francken nu, in zijn functie van federaal staatssecretaris, iets soortgelijks uitkramen, zou hij onmiddellijk ontslag moeten nemen. Terecht.

MEER OVER Ons standpunt