© IMAGEGLOBE

Vlaming somber over toekomst van zijn kinderen

Meer dan de helft van de Vlamingen denkt dat er minder sociale bescherming (kinderbijslag, werkloosheidsuitkeringen, pensioenen) zal zijn voor de volgende generaties. Zes op de tien gelooft ook niet dat een kind nog op eigen kracht een huis zal kunnen verwerven dat even groot of groter is dan dat van zijn ouders. Dat blijkt vrijdag uit een enquête van de krant De Tijd.

De respondenten zijn iets minder somber over werk en loon. Daar denkt ‘maar’ 40 procent dat de volgende generaties een stap terug zullen moeten doen. Over studies zijn de Vlamingen optimistischer: 84 procent gelooft dat kinderen het studieniveau van hun ouders zullen kunnen evenaren of overtreffen. Op vlak van de materiële welvaart gelooft een op de drie Vlamingen dat de volgende generatie het met minder zal moeten stellen. De ongerustheid wordt breed gedeeld, blijkt uit de opsplitsing van de resultaten volgens leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, beroep en sociale klasse.

De enquête, uitgevoerd door het onderzoeksbureau Ipsos, peilde naar de toekomstverwachtingen bij een representatief staal van 1.017 Vlamingen van 16 tot 70 jaar.

(belga)