© LL

Sloop dreigt voor statige villa Groeneborgerlaan

De Kring voor Heemkunde Wilrica komt op voor het behoud van een cottagevilla in de Groenenborgerlaan. Maar dat type van landhuizen staat niet op de lijst van beschermde gebouwen.

Luk Luyten

Dat voor de villa aan de Groenenborgerlaan de sloop dreigt, beschouwt de Wilrijkse heemkring als een aanslag op het patrimonium. "Als behoeders van het Wilrijks erfgoed willen wij trachten het tij alsnog te keren", zegt Hugo Cassauwers. "We hebben een brief gestuurd naar de bevoegde schepen Rob Van de Velde (N-VA) en het Antwerpse college. We hopen daarmee iets in beweging te zetten en er minstens voor te zorgen dat deze zaak aandacht krijgt. De inplanting van een kantoorgebouw zou in deze buurt zeker niet op zijn plaats zijn. Het zou dan ook doodzonde zijn om daarvoor deze architecturale schoonheid op te offeren."

Negatief advies

Op het kabinet van schepen Van de Velde klinkt het dat de bouwaanvraag voor een kantoorgelijkvloers met vijf appartement een negatief advies kreeg. "Wij verwachten wel een nieuwe, aangepaste bouwaanvraag. De kosten voor het behoud en de restauratie van de bedreigde villa zouden enorm duur uitvallen. De tand des tijds is duidelijk merkbaar."

Lees meer in Gazet van Antwerpen, Edities Stad en Zuid.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio