© Google Fusion

OVERZICHT. Deze Delhaizes in uw buurt blijven vandaag dicht

Bij supermarktketen Delhaize blijven vandaag 105 van de 138 winkels in eigen beheer gesloten, zo meldt het bedrijf rond 8 uur. De bonden staken er tegen de aangekondigde herstructurering en besparingen. Ook de depots in Zellik en Ninove blijven geblokkeerd

DoRo

Delhaize betreurt de acties. Dit zal grote economische schade berokkenen aan het bedrijf’, aldus woordvoerder Roel Dekelver. Delhaize wil zo snel mogelijk tot een oplossing komen, klinkt het. De woordvoerder benadrukt dat de zowat 550 zelfstandige winkels wel open zijn (Shop n' go, AD, Proxy).

De directie stelde eerder deze week onder meer voor om pauzes niet langer te betalen en een anciënniteitsdag te schrappen, en om de loonvoorwaarden van alle medewerkers aan te passen, zo hekelden bonden. Volgens hen is er sprake van een daling van het brutoloon met 90 euro per maand. Tegen de plannen braken donderdag al spontane acties uit in verschillende winkels. Donderdagochtend werden de distributiecentra in Zellik en Ninove reeds geblokkeerd.

De directie van Delhaize kondigde in juni de intentie tot herstructurering aan, met een collectief ontslag van tot 2.500 werknemers en het stopzetten van veertien van de 138 supermarkten in eigen beheer. De gesprekken zitten nog in de informatie- en consultatiefase.