Red Star Line Museum exposeert in 2016 op Ellis Island

Foto: BELGA

Red Star Line Museum exposeert in 2016 op Ellis Island

Print
Antwerpen -

Het Antwerpse Red Star Line Museum mag in 2016 een eigen tentoonstelling organiseren in het prestigieuze Ellis Island Immigration Museum in New York. Dat meldt de dienst Musea en Erfgoed van de stad Antwerpen. Het gaat om een reizende expo die nadien allicht ook nog naar Chicago en Philadelphia zal trekken en waarin net als in het Red Star Line Museum zelf het verhaal van de migratie vanuit Europa naar de VS centraal zal staan.

Het Red Star Line Museum op het Antwerpse Eilandje, dat vorig jaar opende en intussen al meer dan 200.000 bezoekers ontving, onderhield al langer een nauwe samenwerking met Ellis Island. Beide musea zijn dan ook een soort spiegelbeeld van elkaar als respectievelijk voormalige vertrek- en aankomstplaats voor enorme aantallen Europese landverhuizers die eind negentiende, begin twintigste eeuw hun heil in het beloftevolle Amerika wilden zoeken. Op Ellis Island ondergingen zij een allerlaatste identiteits- en gezondheidscontrole die bepaalde of ze effectief het land in mochten.

Het voorbije jaar kwamen al zowat 5.000 Amerikaanse toeristen het Red Star Line Museum bezoeken en het museum ziet op dat vlak nog meer potentieel. Onder meer daarom komt er in 2016 een tentoonstelling in de VS die het verhaal vertelt van de treinreis naar Antwerpen, de controles in de gebouwen van de Red Star Line-rederij en de oversteek over de Atlantische Oceaan door Europese migranten. Het museum van Ellis Island zal daar een eigen luik aan toevoegen over hoe het bekende en minder bekende Red Star Line-passagiers later in de VS verging.

.

Nu in het nieuws