© rr

Antwerpen krijgt eerste lage-emissiezone

Eén auto op tien mag vanaf 2016 niet voorbij dit bord rijden

Een wit bord met rode rand en in het midden een auto die drie zwarte rookpluimen achterlaat. Zo ziet het nieuwe verkeersbord eruit dat vervuilende auto’s vanaf 2016 moet weren uit ‘lage-emissiezones’. In Antwerpen, dat de spits afbijt, zal 10% van de auto’s de stad niet meer in mogen.

TG

Een lage-emissiezone is een afgebakend deel van de stad waar oude, vervuilende voertuigen niet meer welkom zijn. Het initiatief zou de verontreiniging door uitstoot van fijn stof en andere schadelijke gassen moeten verminderen. Antwerpen bijt begin januari 2016 de spits af. Het is de bedoeling dat alle Vlaamse steden en gemeenten snel volgen.

Zodra de eerste borden opduiken in Antwerpen, start een grote sensibiliseringscampagne. “Het hele gebied binnen Schelde en Singel en allicht ook Linkeroever zullen lage-emissiezones worden. Wij zijn volop bezig met de voorbereidingen en er moeten nog een aantal knopen worden doorgehakt”, zegt Matthias Janssens, adviseur bij de Antwerpse schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud (N-VA).

Volgens de plannen die nu op tafel liggen, zal men allicht de euronormen 4 (of 3 plus roetfilter) voor dieselvoertuigen en 1 voor benzinewagens hanteren. “Maar elke stad zal autonoom kunnen beslissen”, zegt Janssens.

Voor Antwerpen zou het betekenen dat benzinewagens van voor het bouwjaar 1992 en diesels van voor het bouwjaar 2006 gebannen worden.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio