Alle winnaars van het Gala van de Flandrien 2014 op een rij© David Stockman

Greg Avermaet kreeg zijn trofee uit handen van Jan Mulder© rr

Marianne Vos en Greg Van Avermaet© PN

Michael Kwiatkowski kreeg zijn trofee uit handen van Eddy Merckx© Peter Malaise

Sven Nys kreeg zijn trofee uit handen van Paul Herygers© PN

© Photopress.be

Michal Kwiatkowski en Patrick Lefevere© PHOTOPRESS.BE

JAN VERSTRAETEN EN SVEN NYS © PHOTOPRESS.BE

Dylan Teuns kreeg de trofee van 'Flandrien Belofte 2014'© Photopress.be

1 / 9

Greg Van Avermaet volgt zichzelf op als Flandrien, Sven Nys allereerste Flandrien van het Veld

In het Kursaal Oostende zijn de laureaten van het Gala van de Flandrien, het jaarlijkse wielergala van Het Nieuwsblad Sportwereld, bekend gemaakt. Greg Van Avermaet volgde zichzelf op als beste Belgische wielrenner van het jaar. Hij kroonde zich al voor de derde keer in zijn carrière tot Flandrien. Wereldkampioen Michal Kwiatkowski kreeg de trofee van Internationale Flandrien. Sven Nys werd verkozen als allereerste Flandrien van het Veld. Jolien D'Hoore is de Flandrienne 2014. Bij de jongeren vielen Jasper Philipsen, Enzo Wouters en Dylan Teuns in de prijzen.

Maarten Delvaux in Oostende

Greg Van Avermaet is opnieuw FlandrienGreg Van Avermaet volgt zichzelf op als Flandrien, de trofee voor de beste Belgische wielrenner van het jaar. De beresterke renner van BMC Racing Team haalde het in de verkiezing van de beste Belgische wielrenner van 2014 met meer dan het dubbel van de punten van Tim Wellens (Lotto-Belisol). Sep Vanmarcke werd derde. Bij de verkiezing van Flandrien zijn het de renners zelf die punten geven aan hun collega's. Van Avermaet heeft de Flandrien trofee nu drie keer (2008, 2013 en 2014) gewonnen. Hij deelt dat record met Paolo Bettini, Tom Boonen en Philippe Gilbert. Die laatste twee Belgische wielericonen stranden dit jaar op plaats 4 en 5. De Flandrien wordt uitgereikt sinds 2003. In het afgelopen seizoen werd Greg Van Avermaet tweede in de Omloop Het Nieuwsblad, en ook in de Ronde van Vlaanderen kwam hij als tweede over de meet. De eerste zege in 2014 van de 29-jarige Hammenaar kwam er in de Eneco Tour, waar hij de rit met finish op de vesten van Geraardsbergen won. In de Ronde van Frankrijk grossierde hij in ereplaatsen, zo kwam hij er als tweede, derde, zesde en zevende over de meet. In de Grote Prijs van Wallonië pakte hij zijn grootste zege van het seizoen, en een week later volgde al zijn derde zege van he seizoen in de GP Impanis-Van Petegem. Op het WK in het Spaanse Ponferrada werd hij vijfde en daarmee de beste Belg.

Top-vijf Flandrien 20141. Greg Van Avermaet: 281 punten2. Tim Wellens: 119 punten3. Sep Vanmarcke: 97 punten4. Philippe Gilbert: 51 punten5. Tom Boonen: 28 punten

Michal Kwiatkowski volgt Chris Froome op als Internationale FlandrienMichal Kwiatkowski werd door onze redactie verkozen tot Internationale Flandrien 2014. Hij volgt op de erelijst Christopher Froome op en haalde het van kleppers als Gerrans, Kristoff, Cancellara, Nibali, Contador en Kristoff. U denkt nu onmiddellijk aan de rush die Kwiatkowski in Ponferrada de regenboogtrui opleverde. Maar ook voordien was de Pool al bezig aan een dijk van een seizoen. Twee etappezeges en de eindzege in de Ronde van Algarve, winst in de altijd wat onderschatte Strade Bianchi, het puntenklassement in de Ronde van Baskenland en een proloogzege in de Ronde van Romandië. Faut le faire. Vervolgens kwamen de Ardense klassiekers: geen zege, maar met een derde plaats in zowel de Waalse Pijl als Luik-Bastenaken-Luik schaarde de 24-jarige Kwiatkowski zich ook hier bij de beteren. Hooguit de Tour kon als een lichte tegenvaller beschouwd worden. Maar dat zette Kwiatkowski allemaal recht op die ene dag in Spanje. Nagenoeg de hele wielerwereld vroeg zich af waarom de Poolse ploeg op het WK zo vroeg in de wedstrijd het heft resoluut in handen nam en rondenlang het tempo bepaalde in het peloton. Tot aan de meet de aap uit de mouw kwam. Met een splijtende demarrage op de slotklim gaf Kwiatkowski iedereen het nakijken.

Sven Nys is allereerste Flandrien van het Veld Verleden jaar werd duidelijk dat wegrenners niet voor crossers stemmen en omgekeerd. Vandaar dat er naast de Belgische Flandrienne nu ook een internationale Flandrien van het veld in het leven werd geroepen. Onze negentienkoppige vakjury (zie onderaan) koos voor Sven Nys. De 38-jarige 'Kannibaal van Baal' voorstellen hoeft eigenlijk niet. Het palmares van de Keizer van het Veldrijden werd in de winter van 2013-2014 nog een flink stuk indrukwekkender met het eindklassement in de Superprestige en de Bpost Banktrofee en zijn negende (!) Belgische titel. Hij won onder andere in Ronse, Zonhoven, Niel, Hasselt, Asper-Gavere, Overijse, Loenhout, Diegem, Baal, Zonnebeke, Leuven, Maldegem, Lille, Hoogstraten en Lebbeke. Op het WK plooide hij enkel in de slotfase na een beklijvend duel met Zdenek Stybar.

Jolien D'Hoore is de Flandrienne 2014Bij de vrouwen ging de trofee Flandrienne 2014 naar Jolien D'Hoore (Lotto-Belisol Ladies Team). De Belgische kampioene op de weg wont dit jaar de Diamond Tour Nijlen en greep ritwinst in de Boels Rental Tour en de BeNe Ladies Tour. Ze verzamelde ook ereplaatsen in de Giro d'Italia, La Route de France, Ladies Tour of Qatar, Ronde van Gelderland, Dwars door de Westhoek en Chôlet Pays de Loire. Kelly Druyts, de wereldkampioene op de scratch, werd tweede. Liesbeth De Vocht eindigde op de derde plaats.

Top-vijf Flandrienne 20141. Jolien D'Hoore: 54 punten2. Kelly Druyts: 47 punten3. Liesbet De Vocht: 43 punten4. An-Sophie Duyck: 42 punten4. Sofie De Vuyst: 42 punten

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Jasper Philipsen wint Flandrien 2014 bij de Nieuwelingen

De 16-jarige Jasper Philipsen uit Ham haalde het met 5 punten voorsprong op Sasha Weemaes. De renner van Balen B.C. pakte dit jaar de eindzege en drie ritten in de Radjugendtour van Oostenrijk. Op zijn palmares prijken in 2014 ook de eerste plaats in Erwetegem, Jemeppe en Dottenijs.

Top-vijf Jonge Flandrien Nieuwelingen 20141. Jasper Philipsen: 48 punten2. Sasha Weemaes: 43 punten3. Jens Reynders: 42 punten4. Alessandro Vandromme: 40 punten5. Merten De Wever: 30 puntenEnzo Wouters is Flandrien 2014 bij de JuniorenBij de Junioren kroonde Enzo Wouters zich tot de laureaat. De 18-jarige Olenaar (Avia-Crabbé Cycling Team) won dit jaar het BK in Merelbeke, Aalst-Sint-Truiden, de Beker van België, Anjou pays de la Loire. Hij schreef ook ritten in de Ronde van Niedersachsen, Oostenrijk, Istrië en Au Tour des Juniores op zijn naam. Bovendien werd hij derde in Parijs-Roubaix. Het leverde hem volgens het puntensysteem van het Het Nieuwsblad drie punten voorsprong op Jordi Warlop op. De betreurde Igor Decraene werd nog vierde.Top-vijf Jonge Flandrien Junioren 20141. Enzo Wouters: 41 punten2. Jordi Warlop: 38 punten3. Senne Leysen: 34 punten4. Igor Decraene: 23 punten4. Maxime De Poorter: 23 puntenDylan Teuns afgetekend winnaar bij de BeloftenBij de beloften stond er geen maat op Dylan Teuns. Het 22-jarige toptalent van het BMC Development Team krijgt volgend jaar een profcontract bij de ploeg van Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert. De sterke renner uit Halen werd dit jaar tweede in Luik-Bastenaken-Luik, de Omloop Het Nieuwsblad en de Ronde van Lombardije voor beloften. Hij veroverde ook ritwinst in Bretagne, Aosta en de Toekomstronde. Top-vijf Jonge Flandrien Beloften U27 20141. Dylan Teuns: 48 punten2. Tiesj Benoot: 39 punten3. Oliver Naesen: 34 punten4. Floris De Tier: 31 punten5. Loïc Vliegen: 28 punten

Zo werd de Flandrien 2014 gekozenSinds 2008 kiezen de renners zelf wie de Flandrien van het ­jaar wordt. Ze krijgen een door de vakjury voorgelegde selectie van vijf genomineerden, dit jaar Tom Boonen, Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet, Sep Vanmarcke en Tim Wellens. Ze mogen uit dat lijstje drie renners respectievelijk vijf, drie en één punt geven.

De negentienkoppige jury die de shortlist samenstelde, bestond uit wielericonen Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck, Lucien Van Impe en Johan Museeuw, bondsvoorzitter Tom Van Damme, ploegmanagers en -leiders ­Patrick Lefevere, Marc Sergeant, Hilaire Van der Schueren, Christophe Sercu, Christoph Roodhooft, Jurgen Mettepenningen, Hans van Kasteren en Geert Vanhoof en daarnaast Luc Versele, analist José De Cauwer, bondscoach Carlo Bomans en Guy Fransen, Wim Vos en Hugo ­Coorevits namens Het Nieuwsblad.

Sven Nys: 'Het blijft toch altijd spannend tot ze je naam afroepen'

© PN

In het Kursaal van Oostende werd Sven Nys vandaag verkozen tot allereerste Flandrien van het veld. Ondanks geruchten dat hij het zou halen, was het voor hem spannend tot op het einde. Veel tijd om te vieren heeft Nys niet, want hij moet morgen weer aan de slag.

Winnaar Van Avermaet: 'Derde trofee meest verdiend'

© PN

Greg Van Avermaet is verkozen tot Flandrien 2014. Dat hebben zijn collega-renners beslist. Ook vorig jaar kwam hij als winnaar uit de bus. Het is inmiddels zijn derde Flandrien-trofee, waardoor hij het record van Paolo Bettini, Tom Boonen en Philippe Gilbert evenaart. Van Avermaet is uiteraard zeer opgezet met deze erkenning.

FOTOSPECIAL. Schoon volk op rode loper van Flandrien 2014

© PHOTOPRESS.BE

© PHOTOPRESS

© Photopress.be

© PHOTOPRESS.BE

© Photo News

© Photo News

© Photo News

© PHOTOPRESS.BE

© PHOTOPRES.BE

© photopress.be

© PHOTOPRESS.BE

© BELGA

© BELGA

© PHOTOPRESS.BE

© PHOTOPRESS.BE

© PHOTOPRESS.BE

© PHOTOPRESS.BE

© PHOTOPRESS.BE

© PHOTOPRESS.BE

© PHOTORPESS.BE

© PHOTOPRESS.BE

© PHOTOPRESS.BE

© PHOTOPRESS.BE

© Photo News

© BELGA

© PHOTOPRESS.BE

© PHOTOPRESS.BE

© PHOTOPRESS.BE

© PHOTOPRESS.BE

1 / 32

De Belgische en internationale wielerwereld blies woensdagavond verzamelen in het Kursaal van Oostende voor het Gala van de Flandrien 2014. Tijdens dit van Het Nieuwsblad Sportwereld worden de beste Belgische en internationale wielrenners bekroond voor hun prestaties van het afgelopen jaar.

Mooi, mooier, mooist op het Gala van de Flandrien

© Photo News

© Peter Malaise

© Peter Malaise

© BELGA

© BELGA

© Photo News

© Peter Malaise

© Peter Malaise

© BELGA

© Photo News

© Photo News

© BELGA

© BELGA

© Kurt Desplenter

© Peter Malaise

© Peter Malaise

1 / 42

Zien en gezien worden, dat is het motto als de beau monde van de wielerwereld present geeft in het Kursaal van Oostende voor het Gala van de Flandrien. Dus hijsen de heren zich in hun mooiste kostuum en dirken de dames zich op... met resultaat!

De rode loper van het Gala van de Flandrien (2)

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

1 / 50

In het Kursaal van Oostende vond woensdagnavond het Gala van de Flandrien plaats. Tijdens die organisatie van Het Nieuwsblad/Sportwereld worden de meest verdienstelijke jongeren, de sterkste vrouwelijke wielrenner, de strafste veldrijder en de beste Flandrien en internationale Flandrien in the picture geplaatst. Sportminnend Vlaanderen was massaal aanwezig om de winnaars te lauweren...

Genodigden zetten hun beste beentje voor op Flandrien 2014

© rr

Woensdagavond verzamelde de Belgische wielerwereld zich in het Kursaal van Oostende voor het Gala van de Flandrien 2014.En dat deden ze uiteraard in stijl.

Jan Mulder: 'Anderlecht-Club Brugge of de Ronde? De Ronde!'

© rr

Hoe brengt voormalig profvoetballer en analist Jan Mulder het liefste zijn zondag door? Kijkend naar de Ronde van Vlaanderen of naar een topmatch van zijn Anderlecht? De Ronde blijkt het verrassende antwoord. 'Ik zeg dat niet omdat ik hier nu toevallig sta, maar de Ronde Van Vlaanderen is heilig en Anderlecht - Club Brugge is dat niet' aldus Mulder.

De rode loper van het Gala van de Flandrien (1)

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

1 / 50

In het Kursaal van Oostende vond woensdagnavond het Gala van de Flandrien plaats. Tijdens die organisatie van Het Nieuwsblad/Sportwereld worden de meest verdienstelijke jongeren, de sterkste vrouwelijke wielrenner, de strafste veldrijder en de beste Flandrien en internationale Flandrien in the picture geplaatst. Sportminnend Vlaanderen was massaal aanwezig om de winnaars te lauweren...

De rode loper van het Gala van de Flandrien (4)

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

1 / 50

In het Kursaal van Oostende vond woensdagnavond het Gala van de Flandrien plaats. Tijdens die organisatie van Het Nieuwsblad/Sportwereld worden de meest verdienstelijke jongeren, de sterkste vrouwelijke wielrenner, de strafste veldrijder en de beste Flandrien en internationale Flandrien in the picture geplaatst. Sportminnend Vlaanderen was massaal aanwezig om de winnaars te lauweren...

De rode loper van het Gala van de Flandrien (5)

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

1 / 13

In het Kursaal van Oostende vond woensdagnavond het Gala van de Flandrien plaats. Tijdens die organisatie van Het Nieuwsblad/Sportwereld worden de meest verdienstelijke jongeren, de sterkste vrouwelijke wielrenner, de strafste veldrijder en de beste Flandrien en internationale Flandrien in the picture geplaatst. Sportminnend Vlaanderen was massaal aanwezig om de winnaars te lauweren...

De Vlaeminck: 'Ze trainen te weinig om echte Flandriens te zijn'

© rr

Roger De Vlaeminck vindt dat er geen echte Flandriens meer rondrijden. Vroeger was er volgens hem meer klasse en trainingsarbeid.

Eddy Merckx: 'Sportief gezien Gilbert verdiende winnaar'

© rr

Wielerlegende Eddy Merckx laat in tegenstelling tot velen Philippe Gilbert vallen als topfavoriet. 'Hij heeft een aantal grote koersen gewonnen, onlangs de Ronde van Peking bijvoorbeeld', aldus Merckx. Tim Wellens en Lucien van Impe zien daarentegen Van Avermaet winnen.

De rode loper van het Gala van de Flandrien (3)

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

© fgr

1 / 50

In het Kursaal van Oostende vond woensdagnavond het Gala van de Flandrien plaats. Tijdens die organisatie van Het Nieuwsblad/Sportwereld worden de meest verdienstelijke jongeren, de sterkste vrouwelijke wielrenner, de strafste veldrijder en de beste Flandrien en internationale Flandrien in the picture geplaatst. Sportminnend Vlaanderen was massaal aanwezig om de winnaars te lauweren...