© True Detective, een serie van HBO

HBO begint, in navolging van Netflix, ook met streaming in de VS

De Amerikaanse televisiezender HBO is vanaf volgend jaar in de Verenigde Staten ook zonder tv-abonnement te bekijken. De maker van successeries als “Game of Thrones”, “Boardwalk Empire” en “The Wire” biedt dan een streamingdienst aan via internet, zoals concurrenten als Netflix ook al doen. Of HBO ook programma’s in Europa gaat streamen is nog niet bekend. Voor Netflix is dat slecht nieuws.

“We moeten alle barrières verwijderen voor wie naar HBO wil kijken”, stelde HBO-topman Richard Plepler woensdag op een bijeenkomst voor investeerders in moederbedrijf Time Warner. “Dat is een grote en groeiende kans die niet langer onbenut mag blijven. De onlineversie van HBO kan honderden miljoenen dollars opbrengen.” Met de dienst richt HBO zich op de circa 10 miljoen Amerikaanse huishoudens die wel breedbandinternet hebben, maar hun abonnement op kabel-tv hebben opgezegd. Daarvan heeft ongeveer de helft al een abonnement op concurrerende aanbieders als Netflix en Amazon Prime.

Momenteel bieden Rex en Rio van Telenet al HBO-programma’s aan.

Wanneer HBO start met het streamen van programma’s is nog niet bekend. Ook over de prijs is nog niets geweten.

Het Netflix-aandeel is woensdag met drie pct achteruitgegaan. Later op woensdag maakt de online videotheek kwartaalcijfers bekend.

(belga)