© Archiefbeeld

‘Midlifecrisis is een fabeltje’

Iedereen kent het fenomeen: wanneer de veertig en vijftig dichterbij komt, komen de lederen jackets plots boven, de motor of cabrio is een feit en de midlifecrisis lijkt ingeluid. Alleen, dat psychologische fenomeen lijkt nu een fabeltje te zijn.

mige

De midlifecrisis werd in de jaren ‘60 in het leven geroepen door de psychoanalist Elliot Jacques, die beweerde dat mannen en vrouwen rond het midden van hun leven plots raar gedrag konden beginnen vertonen. Maar daar lijkt nu niets van waar te zijn, zo beweren psychologen anno 2014. ‘Integendeel: veel mensen ervaren die leeftijd als een nieuw begin. Ze hebben meer vrijheid en mogelijkheden. De kinderen zijn het huis uit, financieel krijgen ze het gemakkelijker en ze hebben meer vrije tijd om leuke dingen te gaan doen’, aldus professor Arnett van de Clark University in Massachussets.

‘Degenen die beweren een midlifecrisis te hebben meegemaakt, hebben wellicht iets anders meegemaakt. Slechts de helft van hen zegt dat de dip komt door onrust of angst voor de toekomst. Meestal zijn er andere redenen, zoals echtscheidingen of jobverlies. Dat komt meer voor rond die leeftijd, maar heft niets met de leeftijd op zich te maken.’