© put

Aandelenmarkt duikt fors in het rood

De Brusselse beurs ging woensdag, net als de andere aandelenmarkten, kopje onder. De Bel20-index, die de koersevolutie van de korf met de belangrijkste twintig aandelen weerspiegelt, eindigde 3,31 procent lager op 2.915,58 punten. Daarmee staat de graadmeter weer op het laagste niveau sinds 7 februari. Eind september stond hij nog op 3.221,40 punten.

De terugval werd veroorzaakt door de toenemende signalen over het slabakken van de wereldeconomie. Niet alleen in Duitsland en Europa worden de prognoses neerwaarts bijgesteld. Ook in China worden steeds meer vragen gesteld over de robuustheid van de activiteiten, nu de inflatie er is teruggevallen tot het laagste peil in vijf jaar. En in de VS loopt het herstel evenmin als verwacht. De winkelverkopen zijn er in september met 0,3% teruggevallen. In de regio rond New York klapte de maatstaf voor de verwerkende industrie zelfs in elkaar.

Het collectieve pessimisme haalde de beurzen fors omlaag. In de buurlanden gingen alle aandelenmarkten meer dan 2 procent achteruit. Brussel bleef niet achter. Voor de zevende opeenvolgende dag eindigde de beursindex er in het rood. De daling bij de grote waarden was deze keer zelfs algemeen. Alle twintig aandelen uit de elitekorf doken in het rood. Met een verlies van 0,67 procent bij een slotkoers van 86,45 euro zette de vastgoedwaarde Cofinimmo nog de beste prestatie neer.

Het grootste verlies bij de elitewaarden kwam op naam van GDF Suez. De Franse nutstitel werd 5,42 procent minder waard bij een slotkoers van 17,11 euro. Volgens de Franse krant Le Figaro zal topman Gérard Mestrallet aan het hoofd van het concern worden opgevolgd door financieel directeur Isabelle Kocher en niet door de gedoodverfde kroonprins François Cirelli.

Ook de financiële waarden kregen het lastig. KBC moest 4,93 procent inleveren om te stranden op 38,70 euro, Delta Lloyd verloor 3,56 procent bij een slotkoers van 17,07 euro en Ageas werd 2,90 procent bijgeknipt tot 25,07 euro. De verslechtering van de economie zet het herstel in de Zuid-Europes landen, Griekenland in het bijzonder, op de helling en doet de vrees voor een nieuwe eurocrisis weer opflakkeren.

Bekaert boette 3,46 procent in bij een slotkoers van 23,14 euro. Daarmee is meteen de winst van de voorbije twee dagen volledig weggeveegd.

Voorts verloren ook AB InBev (- 3,49 procent tot 81,42 euro), Delhaize (- 3,25 procent tot 50,06 euro), GBL (- 3,20 procent tot 65,89 euro) en Befimmo (-3,08 procent tot 56,04 euro) meer dan 3 procent.

De minst slechte prestatie bij de grote waarden kwam op naam van Cofinimmo, de tweede beste op die van Telenet. Het aandeel van de Mechelse telecom- en mediagroep eindigde ‘maar’ 1,54 procent lager op 42,45 euro. Het had die ‘relatief goede’ prestatie te danken aan een koopadvies van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

Op de tweede rij kregen de maritieme waarden Exmar en Euronav zwaar tegenwind. De gastransporteur gleed 7,72 procent weg tot 10,23 euro, de olievervoerder 5,62 procent tot 7,35 euro.

Toch waren er op deze dieprode dag ook enkele schaarse winnaars, al dienden die voornamelijk bij de centjesaandelen te worden gezocht. Option klom 4,71 procent. De specialist in datacommunicatie eindigde daardoor op 0,29 euro. En Keyware Technologies verdapperde 2,94 procent tot 0,50 euro.