© Jan Van der Perre

© Jan Van der Perre

© Jan Van der Perre

© Jan Van der Perre

© Jan Van der Perre

© Jan Van der Perre

1 / 6

Moeder en baby uit Brasschaat hebben geen ebola

De pas bevallen vrouw die dinsdagavond van het AZ Klina in Brasschaat naar het UZA in Edegem werd overgebracht omdat ze nog maar enkele dagen terug was uit Sierra Leone, heeft geen ebola. Na de eerste testen bleek het om vals alarm te gaan. Ook haar baby is niet besmet met het virus. Dat zegt de FOD Volksgezondheid woensdag in een mededeling.

Belga, JaTi

Bloedonderzoek door het gespecialiseerde labo in Hamburg bevestigt dat de patiënte niet besmet is met het ebolavirus. "De FOD Volksgezondheid blijft de evolutie van de ebola-epidemie van dichtbij opvolgen, zowel op nationaal als op internationaal niveau", luidt het.

De directie van het Klinaziekenhuis besliste dinsdag de vrouw en haar kind te laten overbrengen naar het UZA, omdat dat ziekenhuis beter geschikt is om met een mogelijk ebolageval om te gaan.

Lees woensdag meer in Gazet van Antwerpen

Ebola-alarm voor vrouw met baby in Brasschaat

© Jan Van der Perre

© Jan Van der Perre

© Jan Van der Perre

© Jan Van der Perre

© Jan Van der Perre

© Jan Van der Perre

© Jan Van der Perre

© Jan Van der Perre

© Jan Van der Perre

© Jan Van der Perre

© Jan Van der Perre

© Jan Van der Perre

1 / 12

In het AZ Klina in Brasschaat is dinsdag in de vooravond een ebola-alarm in werking getreden. Een pas bevallen vrouw, net terug uit Sierra Leone, een West-Afrikaans land waar momenteel ebola heerst, zou symptomen vertonen. Moeder en baby werden onder escorte overgebracht naar het UZA in Edegem.

De vrouw kwam naar het AZ Klina om te bevallen, toen bleek dat ze onlangs op reis was geweest in risicogebied Sierra Leone. “Ze kreeg koorts en dus is de noodprocedure in gang gezet. De patiënt is geisoleerd overgebracht naar het Universitair Ziekenhuis Antwerpen”, zegt Sven Heyndrickx van de FOD Volksgezondheid. Ook haar pasgeboren kind werd overgebracht.

Van paniek was geen sprake. “Er zijn voorlopig geen concrete symptomen aanwezig die zeker op ebola zouden wijzen”, zegt adjunct algemeen directeur Chris D’Espallier van het AZ Klina. “Alle maatregelen die we nu treffen, doen we puur uit voorzichtigheid.”

Vandaag, ten laatste morgen, moeten de resultaten van het onderzoek bekend zijn. Het is de vierde keer dat in België een ebola-alarm in werking treedt. Tot dusver was het telkens vals alarm. Gisteren werd een man met koorts binnengebracht in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel. Hij was onlangs naar risicoland Guinee gereisd. Achteraf bleek ook dat loos ebola-alarm.

Luchthaven

Intussen neemt de ongerustheid over ebola ook toe bij Brussels Airlines. De Liberale vakbond van de luchtvaartmaatschappij vraagt nu zelfs dat alle vluchten uit risicogebieden tijdelijk worden opgeschort. Als er geen maatregelen genomen worden, dreigt de vakbond zelfs met stakingen.

In Duitsland overleed gisteren ook de eerste ebolapatiënt, een Soedanese VN-medewerker.

Lees meer in Gazet van Antwerpen.

Personeel UZA speciaal opgeleid voor behandeling ebolapatiënt

© JVDP

De patiënte die dinsdagavond van het AZ Klina in Brasschaat werd overgebracht naar het UZA -uit schrik voor ebola- komt daar in goede handen terecht. De artsen en het verplegend personeel van het UZA krijgen al enige tijd een opleiding over hoe ze moeten omgaan met het levensgevaarlijke ebolavirus.

“Ons personeel wordt op verschillende manieren getraind”, zegt UZA-communicatieverantwoordelijke Ann Segers. “Zo moeten ze speciale kledij dragen en is er materiaal specifiek aangekocht om een ebolapatiënt te kunnen behandelen.”

De overbrenging van Brasschaat naar het UZA in Edegem behoort tot de standaardprocedure voor kleinere regionale ziekenhuizen. Begin augustus werden vanuit de Hoge Gezondheidsraad richtlijnen uitgestuurd naar alle ziekenhuizen in ons land. Die stipuleerden onder meer hoe artsen en verplegers moeten omgaan met patiënten die eventueel ebola zouden hebben.

“Die regels zijn vorige week nog bijgesteld”, verklaart An De Cuyper, hoofdarts in het AZ Herentals. “Oorspronkelijk moesten we eerst een bloedstaal voor malaria afnemen als een patiënt zich aanbood in het ziekenhuis. Maar als de patiënt bij het binnenkomen nu al hoge koorts heeft, hoeft dat niet meer en mogen we meteen naar opvang zoeken.”

Quarantaine

Een klein regionaal ziekenhuis zoals dat van Herentals heeft niet de juiste voorzieningen om een eventuele ebolapatiënt langer dan een paar uur op te vangen, zegt An De Cuyper. “We plaatsen eerst de patiënt in quarantaine en proberen binnen de vijf à zes uur een geschikt ziekenhuis te vinden met het nodige gespecialiseerde materiaal. Het is zeker niet de bedoeling dat wij een patiënt gedurende 48 uur in afzondering houden. Er is ook zeker voldoende plaats in de ziekenhuizen die daar uitstekend op voorzien zijn.”

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio