© Photo News

Pro League en Voetbalbond lijmen de brokken

De Raad van Bestuur van de Pro League, de belangenvereniging van eersteklassers, heeft woensdagvoormiddag haar vragen mogen stellen aan KBVB-voorzitter François De Keersmaecker en CEO Steven Martens. Op die vergadering werden de brokken gelijmd. Grootste gevolg is dat vanaf nu bij de vergaderingen van de Pro League-Raad van Bestuur een vertegenwoordiger van de voetbalbond aanwezig zal zijn.

bla, vml

Na haar laatste Algemene Vergadering had de Pro League, bij monde van voorzitter Michel Dupont, al ‘haar bezorgdheid’ geuit over ‘de vertrouwensbreuk’ die er volgens hen was tussen de Pro League en de voetbalbond. Die vertrouwensbreuk was er gekomen nadat Steven Martens niet alle informatie over het nationale stadion minutieus en bij elke stap zou hebben doorgespeeld aan de Pro League, iets wat eerder was afgesproken maar die belofte zou dus niet zijn nagekomen.

Steven Martens en François De Keersmaecker werden om 10 uur verwacht in de vergaderzaal bij de Raad van Bestuur van de Pro League, en moesten een hele rist vragen beantwoorden. ‘Maar er was onvoldoende tijd om alle vragen te beantwoorden, en dus worden de overige vragen schriftelijk beantwoord’, zei bondsvoorzitter De Keersmaecker na afloop. ‘Ik denk wel dat onze antwoorden volstonden.’

Concreet werd er beslist dat er vanaf nu bij de vergaderingen van de Raad van Bestuur van de Pro League ook een lid van de KBVB aanwezig zal zijn. Daarnaast worden de vergaderingen van de voetbalbond waarbij leden van de Pro League aanwezig zijn opgedreven. ‘Op die manier willen we meer samenwerken. Het was uiteindelijk een positieve vergadering, waarbij we allemaal de beste beslissingen voor het Belgische voetbal hebben proberen nemen.’

Pro League: ‘Willen weten wat met eventuele winst zal gebeuren’

Er werd ook heel wat gediscussieerd over de bouw van het nationale stadion. Het nieuwe EK-stadion, dat er moet komen op parking C van de Heizel, houdt het Belgisch voetbal al een tijdje in de ban. Ook woensdag vuurde de Pro League daarover vragen af naar de KBVB. Club Brugge is immers niet opgezet met het feit dat ook Anderlecht in het stadion zal kunnen spelen.

‘Wij eisen dan ook totale transparantie in dit dossier’, zei Michel Dupont, CEO van de Pro League, na de vergadering. ‘Niet alleen willen we een glashelder financieel dossier zien, met alle info over alle fondsen en investeringen. We willen ook dat er een worst- en best case-scenario opgesteld wordt, waarbij vooraf bepaald wordt waar de eventuele overschotten of verliezen van het stadion naartoe gaan.’

Met die ‘overschotten of verliezen’ bedoelt Dupont de meerwaarde of het verlies dat de KBVB zou kunnen overhouden aan de huur van het stadion, door al dan niet kleinere of grotere recettes binnen te halen uit de wedstrijden van de Rode Duivels. ‘We zullen dat geld normaal gezien in nieuwe projecten investeren’, aldus bondsvoorzitter De Keersmaecker.

De Keersmaecker over nationaal stadion: ‘Optimistischer dan Collin’

François De Keersmaecker heeft ook gereageerd op de uitspraken van Philippe Collin. Die zei in een interview met Het Laatste Nieuws dat hij ‘er slechts 80% zeker van was dat het nationale stadion er zou komen’. De Bondsvoorzitter toonde zich in tegenstelling tot zijn collega wel bijzonder optimistisch.

‘Ik ben er heel zeker van dat dit stadion zal komen. Wat zekerder dan de 80% van Philippe Collin dan wel. Maar je mag niet vergeten dat de politieke wil er moet zijn, en ik denk dat nu voor het eerst sinds heel lang alle neuzen in dezelfde richting wijzen. Daarom ben ik er zo goed als zeker van dat dit dossier in orde zal komen’, zegt De Keersmaecker.

Voor de uiteindelijke beslissingen rond het stadion kijken ze op de KBVB vooral naar de Stad Brussel. ‘Hoe je het nu draait of keert, de bouw van het nieuwe stadion is een verantwoordelijkheid van de stad. Het enige wat wij zullen doen is het huren, zoals dat nu ook al het geval is. Er hebben drie bouwpromotoren een offerte gemaakt voor de bouw ervan, wie het nu uiteindelijk zal mogen zetten, dat beslist de Stad Brussel, niet wij.’

De Pro League krijgt ook volledige inzage in het dossier van de aannemers voor de bouw van dat stadion.

Meer voetbalnieuws