© AFP

© REUTERS

1 / 2

UEFA onderzoekt ‘politiek incident’ in Servië op 23 oktober

Sepp Blatter, voorzitter van de Wereldvoetbalbond FIFA, heeft geen begrip voor de gebeurtenissen dinsdagavond in de EK-kwalificatiematch tussen Servië en Albanië. Die wedstrijd werd stopgezet na een politiek gekleurd incident. De UEFA is intussen een disciplinaire procedure opgestart tegen de voetbalbonden van Servië en Albanië. De disciplinaire instanties van de UEFA zullen de zaak volgende week donderdag, 23 oktober, onderzoeken.

vml

‘Voetbal zou nooit mogen worden gebruikt voor politieke boodschappen. Ik veroordeel ten strengste wat gisterenavond in Belgrado is gebeurd’, twittert de Zwitser woensdag.

Ook Michel Platini is niet te spreken over de incidenten: ‘Voetbal moet mensen samenbrengen. Onze sport mag niet gemengd worden met enige vorm van politiek. Er zijn geen excuses voor wat we gisterenavond hebben gezien in Belgrado’, zegt Platini woensdag in een tweet die werd verspreid door UEFA-woordvoerder Pedro Pinto.

UEFA start disciplinaire procedure

De Europese Voetbalbond UEFA is alvast een disciplinaire procedure opgestart tegen de voetbalbonden van Servië en Albanië. Op het UEFA-hoofdzetel in het Zwitserse Nyon wordt er momenteel zoveel mogelijk informatie over de wedstrijd verzameld uit het scheidsrechtersrapport en de bevindingen van de UEFA-waarnemer die in Belgrado was. De bonden van beide landen hebben nog tot en met volgende week woensdag de tijd om met tekst en uitleg te komen geven.

Het EK-kwalificatieduel tussen Servië en Albanië werd dinsdagavond in minuut 41 van de eerste helft stopgezet nadat een drone het stadion van Partizan in Belgrado was binnengevlogen met een omstreden Albanese vlag eraan. Het leidde tot schermutselingen tussen spelers en, even later, ook supporters. Volgens Servische media was de drone een idee van Olsi Rama, broer van de Albanese premier Edi Rama. Die ontkent echter.

Albanese supporters waren niet welkom bij de wedstrijd. Dat ligt politiek te gevoelig wegens de situatie in Kosovo, door de Albanese meerderheid van de bevolking in 2008 eenzijdig uitgeroepen tot onafhankelijke republiek, die inmiddels door veel landen is erkend. Servië beschouwt deze Balkanstaat nog altijd als een autonome provincie.

Volgens Servische media was de drone een idee van Olsi Rama, broer van de Albanese premier Edi Rama. Die ontkent echter.

Albanese supporters waren niet welkom bij de wedstrijd. Dat ligt politiek te gevoelig wegens de situatie in Kosovo, door de Albanese meerderheid van de bevolking in 2008 eenzijdig uitgeroepen tot onafhankelijke republiek, die nmiddels door veel landen is erkend. Servië beschouwt deze Balkanstaat nog altijd als een autonome provincie.