© rr

Jihadist die zakenman met onthoofding zou hebben bedreigd, blijft in de cel

De 28-jarige Anderlechtenaar die zaterdag is aangehouden omdat hij een garagist uit Anderlecht met onthoofding zou hebben bedreigd, blijft in de cel. Dat heeft de Brusselse raadkamer woensdag beslist, zo meldt meester Nathalie Gallant, de advocate van de verdachte.

skn

Zij betwist dat haar cliënt dergelijke dreigementen heerft geuit en dat hij banden heeft met Syrië-strijders. Het geschil tussen beide mannen zou eerder van financiële aard zijn.

De zakenman werd naar eigen zeggen op zaterdag 4 oktober aangeklampt door een onbekende die hem sloeg en geld eiste. Diezelfde onbekende zou de daaropvolgende maandagavond zijn garage binnengestapt zijn en hem met onthoofding bedreigd hebben als hij geen 50.000 euro zou ophoesten om de jihadisten te helpen in Syrië. De zakenman wachtte uiteindelijk tot donderdag 9 oktober om klacht in te dienen bij de Brusselse federale gerechtelijke politie.

Die pakte binnen de kortste keren een verdachte op, die vervolgens ook werd aangehouden door onderzoeksrechter De Visscher. Maar van het hele verhaal van bedreigingen en afpersing ten voordele van Syrië-strijders klopt geen woord, zegt meester Gallant. ‘De zus van mijn cliënt heeft via die garagist maanden geleden al twee wagens verkocht, alleen heeft hij haar daarvoor nooit betaald’, aldus de advocate. ‘Haar broer, mijn cliënt, heeft hem ook herhaaldelijk gecontacteerd en werd aan het lijntje gehouden. Zaterdag is hij inderdaad boos geworden en heeft hij de garagist klappen gegeven, maar van bedreigingen met onthoofding of iets dergelijks is geen sprake.’

Nog volgens meester Gallant heeft haar cliënt geen banden met moslimextremisten, is er bij de huiszoeking in zijn woning geen bezwarend materiaal gevonden en heeft hij een blanco strafblad.