© BELGA

Verloopt het debat over het regeerakkoord opnieuw chaotisch? Volg het live

Dinsdag zette de oppositie het parlement in rep en roer nog voor premier Charles Michel zijn regeerverklaring kon voorlezen. Vandaag gaat het debat over het regeerakkoord verder. De PS, de grootste oppositiepartij, kwam als eerste aan het woord.

fivr

Volg het debat hier live:

Bekijk meer video's van vtmnieuws op

PS-fractieleidster Laurette Onkelinx mocht de spits mocht afbijten tijdens het debat over de regeerverklaring. “Ik heb het gevoel dat ons land opnieuw voor een turbulente periode staat”, zette Onkelinx meteen de toon. “Waarom hebt u de sleutels van ons land aan de nationalisten gegeven?”, vroeg ze aan de nieuwe premier, waarbij ze Michel onmiddellijk aan zijn verkiezingsbelofte herinnerde om niet met N-VA in zee te zullen gaan.

De Franstalige socialiste rekende voor dat de regering het vertrouwen zal krijgen van drie keer zoveel Nederlandstalige als Franstalige Kamerleden en dat binnen de meerderheid, de Vlaamsnationalisten alleen zwaarder wegen dan de Franstaligen. “Ongeacht zijn kwaliteiten is Charles Michel de eerste minister die de Vlaamse partijen van de meerderheid hebben gekozen”.

Daarna trok Onkelinx van leer tegen Jambon en Francken. “De persoonlijkheid van sommige van uw ministers is erg zorgwekkend. Elke dag vallen de maskers een beetje meer af”. Daarbij haalde ze uit naar de uitspraken van Jambon over de collaboratie, de aanwezigheid van Francken op het verjaardagsfeestje van VMO-oprichter Bob Maes en de uitgelekte mails van Francken.

“De meeste leiders van die partij delen onze waarden bijlange niet”, sprak Onkelinx. “Deze personen zijn de hoge verantwoordelijkheden die u hen heeft gegeven niet waardig”.

Thatcher en Gol

Nadien trok Onkelinx van leer tegen de inhoud van het regeerakkoord en de "dramatisering" over de sociaal-economische toestand. Nochtans noemde ze de recepten in het akkoord niet nieuw of verrassend. "Het is dezelfde logica en hetzelfde discours als Thatcher en Gol in de jaren tachtig. Wanneer je die platitudes leest, heb je de indruk dat de software van rechts nog altijd draait op een oude Attari of Commodore 64".;

Ze verweet de regering de inspanningen ongelijk te verdelen. "De werknemers - actieven, werkzoekenden of gepensioneerden - moeten de riem aanhalen, afzien van hun rechten, meer werken om minder te verdienen. De werkgevers en rijken daarentegen... niets. Integendeel, voor hen worden inspanningen uit het verleden teruggeschroefd en cadeaus uitgedeeld", hekelde ze. "Moed houdt niet in de zwaksten meer dan anderen te laten deelnemen aan de sanering van de begroting, moed is niet zich overgeven aan een partij die onze gezamenlijke toekomst bedreigt, moed is niet koste wat het kost de macht willen".

Indexsprong

Onkelinx werd geregeld onderbroken door leden van de meerderheid, waarbij CD&V-voorzitter Wouter Beke zich opvallend liet gelden. Zo verdedigde hij onder meer de indexsprong die de regering zal doorvoeren. Hij stelde dat de vorige regering "een indexsprong via de achterdeur heeft doorgevoerd. Deze indexsprong valt ook ons zwaar", gaf Beke toe, "maar het is er wel één die sociaal gecorrigeerd is".

Dat liet sp.a-fractieleidster Karin Temmerman niet over haar kant gaan. Zij stelde dat de vorige regering heeft ingegrepen in de prijzen en de indexkorf, waardoor de lonen niet moesten aangepast worden. Temmerman citeerde ook CD&V-kopman Kris Peeters, die voor de verkiezingen had verklaard dat "mensen pijn doen geen programmapunt is" en daarbij werkende mensen aanhaalde. "Daar sta je dan met je indexsprong. U laat in de Vlaamse regering alle prijzen stijgen en in de federale regering de lonen dalen".

"Uitmuntende kennis van het Nederlands"

De nieuwe N-VA-fractieleider Hendrik Vuye vond het dan weer flauw dat Onkelinx uithaalde naar de indexsprong. "U weet verduiveld goed dat u die indexsprong nodig hebt om orde te scheppen in het Franstalig onderwijs". Vuye, die premier Michel feliciteerde met zijn "uitmuntende kennis van het Nederlands", verdedigde ook de nieuwe coalitie. "Ze is een logisch gevolg van de uitslag van de verkiezingen, die door de linkse partijen zijn verloren. Het is heel duidelijk dat Elio II geen optie was. Dat zou de enige kamikazecoalitie zijn".

Vuye kondigde ook aan dat het communautaire vijf jaar lang niet aan bod zal komen. "We zullen die belofte loyaal gestand doen. Nadien mag de kiezer zich uitspreken over de beleidsprojecten. Ik denk dat het beleidsproject van N-VA bekend is".