© AFP

Islamitische militanten laten gijzelaar getuigen vanuit zijn graf

Islamistische militanten in het zuiden van de Filipijnen hebben een graf gegraven voor de 74-jarige Duitse gijzelaar in afwachting van zijn executie, als het gevraagde losgeld niet wordt betaald. Dat zei de man zelf tijdens en radio-interview woensdag.

kidr

Volgens de man duwden enkele leden van de Abu Sayyaf-groepering hem in een put van 1,5 meter breed en 3 meter diep die ze hadden gegraven in de jungle van Jolo eiland, zo’n 1.000 km ten zuiden van Manilla. ‘Ik zit hier in een put, een diepe put’, zei de man aan radiostation DXRZ. ‘Ze zeiden me dat dit mijn graf is. Ze duwden me erin en nu zit ik hier sinds vorige nacht met tien mannen rond mij.’ De man is naar eigen zeggen sinds maandag gescheiden van zijn 55-jarige vrouw.

Het koppel werd in april gegijzeld tijdens een zeiltocht van de westelijke provincie Palawan naar Maleisië. Abu Sayyaf vroeg 250 miljoen pesos (5,6 miljoen dollar) losgeld en Duitsland moet zijn steun aan de luchtaanvallen van de VS tegen Islamitische Staat stopzetten. Indien niet op de eisen wordt ingegaan, dan zal het koppel op 17 oktober worden onthoofd.

Naast de twee Duitsers houdt de Abu Sayyaf-groepering naar alle waarschijnlijkheid nog tien andere mensen gegijzeld, waaronder twee vogelspotters uit Nederland en Zwitserland en twee Maleisiërs.