© BELGA

cdH eist ontslag Theo Francken: ‘Dit is geen humor, dit is strafbaar’

Het cdH vraagt het ontslag van N-VA-staatssecretaris Theo Francken vanwege een aantal vroeger uitgelekte mails die woensdag in een aantal Franstalige kranten worden opgerakeld. In die mails uit 2007 blijkt dat er vroeger bij de N-VA een clubje bestond dat zich de “VNV’ers” noemt, de Vlaams-nationalistische vrienden. Die naam is een knipoog naar het in de tweede wereldoorlog collaborerende Vlaams Nationaal Verbond (VNV).

tomas

De mails waren een aantal jaren geleden al gelekt door Bas Luyten, de vroegere N-VA-medewerker die in 2010 ontslag nam bij de partij.

Dinsdag kreeg Francken van de socialistische oppositie kritiek vanwege zijn aanwezigheid op de verjaardag van VMO-stichter en ex-VU-senator Bob Maes. Woensdag haalt het cdH de mails aan als reden voor ontslag. Volgens het cdH laat Francken zich in die mails homofoob uit, al zou die zich eerder verdedigd hebben met de stelling dat het om humor ging.

In een woensdagmorgen verstuurde persmededeling eist het cdH het ontslag van Francken. “Extreemrechtse bijeenkomsten organiseren is geen humor, het is strafbaar. Homofobe uitspraken in geschriften is geen humor, het is strafbaar.”

Voor het cdH moet Francken zelfs geen uitleg meer geven in het parlement, “maar in de rechtbank” en moet premier Charles Michel staatssecretaris Francken uit zijn regering zetten.