© JVDP

Personeel UZA speciaal opgeleid voor behandeling ebolapatiënt

De patiënte die dinsdagavond van het AZ Klina in Brasschaat werd overgebracht naar het UZA -uit schrik voor ebola- komt daar in goede handen terecht. De artsen en het verplegend personeel van het UZA krijgen al enige tijd een opleiding over hoe ze moeten omgaan met het levensgevaarlijke ebolavirus.

DEVA

“Ons personeel wordt op verschillende manieren getraind”, zegt UZA-communicatieverantwoordelijke Ann Segers. “Zo moeten ze speciale kledij dragen en is er materiaal specifiek aangekocht om een ebolapatiënt te kunnen behandelen.”

De overbrenging van Brasschaat naar het UZA in Edegem behoort tot de standaardprocedure voor kleinere regionale ziekenhuizen. Begin augustus werden vanuit de Hoge Gezondheidsraad richtlijnen uitgestuurd naar alle ziekenhuizen in ons land. Die stipuleerden onder meer hoe artsen en verplegers moeten omgaan met patiënten die eventueel ebola zouden hebben.

“Die regels zijn vorige week nog bijgesteld”, verklaart An De Cuyper, hoofdarts in het AZ Herentals. “Oorspronkelijk moesten we eerst een bloedstaal voor malaria afnemen als een patiënt zich aanbood in het ziekenhuis. Maar als de patiënt bij het binnenkomen nu al hoge koorts heeft, hoeft dat niet meer en mogen we meteen naar opvang zoeken.”

Quarantaine

Een klein regionaal ziekenhuis zoals dat van Herentals heeft niet de juiste voorzieningen om een eventuele ebolapatiënt langer dan een paar uur op te vangen, zegt An De Cuyper. “We plaatsen eerst de patiënt in quarantaine en proberen binnen de vijf à zes uur een geschikt ziekenhuis te vinden met het nodige gespecialiseerde materiaal. Het is zeker niet de bedoeling dat wij een patiënt gedurende 48 uur in afzondering houden. Er is ook zeker voldoende plaats in de ziekenhuizen die daar uitstekend op voorzien zijn.”

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio