© BELGA

'We behandelen geen bagage meer uit ebola-landen'

Het ebolavirus zorgt voor ongerustheid bij het personeel van Brussels Airlines. De luchtvaartmaatschappij is de enige Europese maatschappij die nog op risicolanden in West-Afrika vliegt. De vakbonden vragen om duidelijkere procedures en strengere veiligheidsmaatregelen. Er wordt zelfs gedreigd met acties.

rvs, jva

Volgens de liberale vakbond ACLVB wordt het luchthavenpersoneel veel te weinig geïnformeerd. ‘We willen eerst en vooral dat er een draaiboek komt. Daarnaast moet er een informatiecampagne komen zodat de mensen weten wat gevaarlijk zou kunnen zijn en wat niet,’ zei Thierry Vuchelen woensdagochtend op Radio 1.

Als er nu iemand ziek wordt aan boord, luidt de procedure dat de zieke in principe moet worden afgezonderd. In de praktijk blijkt dat echter niet zo eenvoudig, ook op de luchthaven zelf zijn er geen duidelijke procedures afgesproken. ‘Niet alleen het cabinepersoneel, maar ook het grondpersoneel, zoals bagagisten, cleaning en catering, stellen zich steeds meer vragen’, aldus Vuchelen. ‘Zij komen ook onrechtstreeks in contact met vluchten uit risicolanden.’

Acties aan de bagageband?

De socialistische vakbond BT heeft overleg gepleegd met de militanten over de gebrekkige veiligheidsprocedures op de luchthaven. De vakbond roept de bagagisten op om actie te ondernemen en geen bagage of vrachten meer te behandelen uit Guinee, Liberia, Sierra Leone en delen van Congo en Nigeria.

‘Zolang er geen duidelijke garanties zijn in verband met het besmettingsgevaar, houden wij deze acties aan’, klinkt het in een persbericht.

Vluchten schrappen?

Volgens Brussels Airport worden wel degelijk maatregelen genomen voor het personeel. De directie belooft echter om de personeelsleden daarvan beter op de hoogte te brengen.

Er is nu overleg aan de gang tussen vakbonden, piloten en directie. Als er niet snel veiligheidsgaranties komen voor personeel en passagiers, vraagt de christelijke vakbond LBC-NVK om de vluchten naar de West-Afrikaanse risicolanden te verminderen of zelfs te schrappen.

Wilders: ‘Grenzen sluiten om ebola’

© AP

In Nederland eist Geert Wilders dat het Europees luchtruim gesloten wordt voor vluchten uit met ebola besmette gebieden in West-Afrika.

‘Het gevaar van ebola komt snel dichterbij, en het is onverantwoord om nog langer vluchten vanuit deze landen naar Europa toe te staan’, laat de PVV-leider weten. Volgens de politicus dient de Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) ‘de volksgezondheid van onze bevolking voorop te stellen’.

Als gevolg daarvan moeten Europese landen alle zogenaamde ‘ebolavluchten’ stopzetten. Het gaat om vluchten uit Liberia, Sierra Leone en Guinee.

Moeder en baby uit Brasschaat hebben geen ebola

© Mediahuis

e pas bevallen vrouw die dinsdagavond van het AZ Klina in Brasschaat naar het UZA in Edegem werd overgebracht omdat ze nog maar enkele dagen terug was uit Sierra Leone, heeft geen ebola. Na de eerste testen bleek het om vals alarm te gaan. Ook haar baby is niet besmet met het virus.

De directie van het Klinaziekenhuis besliste dinsdag de vrouw en haar kind te laten overbrengen naar het UZA, omdat dat ziekenhuis beter geschikt is om met een mogelijk ebolageval om te gaan. “Wij beschikken in ieder geval over isolatiekamers, aangepast materiaal voor het personeel en een eigen afdeling tropische geneeskunde”, zei UZA-woordvoerster Ann Segers.

Nu in het nieuws