© GvA

N-VA is achilleshiel van Charles Michel

Laurette Onkelinx, tot voor een paar dagen nog vicepremier, heeft zich in een mum van tijd verveld tot een harde oppositieleidster zoals we er nog maar weinigen hebben gekend. Louis Tobback misschien in zijn beste dagen? Voeg daar fractieleider Kristof Calvo van Groen bij, en je weet wat de regering-Michel te wachten staat in het parlement.

Paul Geudens

Onder hun beiden verknoeiden zij gisteren het feestje van kersvers eerste minister Charles Michel. Een halfuur moest hij wachten vooraleer hij zijn regeerverklaring kon voorlezen. Op dat moment had niemand nog oog of oor voor wat de premier te vertellen had. Nooit hebben we een tumultueuzere opening van een parlementair jaar meegemaakt. Een bedenkelijk spektakel dat weinig van doen had met het democratische spel van meerderheid-oppositie.

Dat er gisteren pas een nieuwe Kamervoorzitter was aangeduid, was ook niet bevorderlijk voor een ordentelijk verloop van de werkzaamheden. Siegfried Bracke liet allesbehalve een verpletterende indruk na, om niet te zeggen een heel zwakke. Hij moet nog veel boterhammen eten vooraleer hij in de buurt komt van zijn voorganger Patrick Dewael.

Dat er niet overdreven veel aandacht was voor de beleidsverklaring was op zich geen ramp. De premier vertelde weinig of niets nieuws. Iedereen wacht op de tabellen met cijfers, zoals Kristof Calvo terecht opmerkte. Er is geen ernstig debat mogelijk zonder budgettaire details.

Maar daar lag gisteren niet de kern van het tumult. Dat waren Jan Jambon en Theo Francken. De ene wegens een uitspraak over de collaboratie, de andere omdat hij aanwezig was op het verjaardagsfeestje van een 90-jarige ex- VMO-leider. Of hij daar, als nieuwbakken lid van de federale regering, per se een bloemetje moest afgeven, laten we aan zijn wijsheid en die van zijn partij over. Maar om daar als oppositie nu hét strijdpunt van te maken, wijst op inhoudelijke zwakte.

Van bij de eerste Kamerzitting is duidelijk geworden dat de linkse partijen de MR zullen proberen te treffen via de N-VA. De partij van Bart De Wever is de stok waarmee Laurette Onkelinx en Elio Di Rupo premier Charles Michel tot bloedens toe zullen blijven slaan. De N-VA is de achilleshiel van de MR en van deze meerderheid.

MEER OVER Ons standpunt