© EPA

© EPA

© EPA

© REUTERS

© AP

© AP

© AFP

1 / 7

Rellen in Belgrado: Broer van Albanese premier verantwoordelijk voor drone tijdens interland?

Volgens Servië is de broer van de Albanese eerste minister Edi Rama verantwoordelijk voor het drone-incident, waardoor dinsdagavond het EK-kwalificatieduel tussen Servië en Albanië moest worden gestaakt. Het incident werpt een schaduw op het op 22 oktober geplande bezoek van de Albanese premier aan Servië, dat het eerste dergelijke bezoek in 68 jaar zou moeten worden.

Belga

Volgens de Servische staatstelevisie (RTS), die de Servische minister van Binnenlandse Zaken citeert, werd Olsi Rama, de broer van de Albanese premier, dinsdagavond staande gehouden. Hij zou vanuit de loges van het stadion in Belgrado de drone hebben bestuurd die tijdens de wedstrijd het stadion binnenvloog.

Aan de drone hing een vlag met de kaart van “Groot Albanië”. Dat is een nationalistisch project om de Albanese gemeenschappen van Albanië, Kosovo, Montenegro, Macedonië, Griekenland en het zuiden van Servië.

Rellen

Het incident leidde tot schermutselingen tussen de spelers en tot woedende reacties bij de Servische supporters, waarna beslist werd de wedstrijd definitief te staken. Dat gebeurde in de 41ste minuut, bij een 0-0 stand.

Albanese supporters waren al niet welkom bij de wedstrijd. Dat ligt politiek te gevoelig wegens de situatie in Kosovo, door de Albanese meerderheid van de bevolking in 2008 eenzijdig uitgeroepen tot onafhankelijke republiek, die inmiddels door veel landen is erkend. Servië beschouwt deze Balkanstaat nog altijd als een autonome provincie.

In de entourage van de Albanese premier wordt ontkend dat zijn broer geïnterpelleerd werd.