© Reporters / DPA

Daar komt de wasbeerhond

Is de wasbeerhond bezig aan zijn intrede in ons land? Natuurliefhebbers stellen zich nadrukkelijk de vraag nadat in korte tijd twee dode exemplaren langs autosnelwegen zijn aangetroffen, waaronder de E34 in Vorselaar.

marc peeters

Langs de E314 in Tielt-Winge werd op 28 september een aangereden wasbeerhond gevonden, net als op 5 augustus op de E34 ter hoogte van de parking in Vorselaar. De vondsten zijn uitzonderlijk, want de laatste vijftien jaar zijn er in Vlaanderen nog maar vier meldingen van dode wasbeerhonden opgetekend. Bij de twee eerste meldingen ging het bovendien om ontsnapte dieren.

De wasbeerhond lijkt sterk op een wasbeer, maar het gaat wel degelijk om een hondachtige. Het dier is oorspronkelijk afkomstig uit Azië, maar werd later in Oost-Europa gekweekt voor de pels. Door de jaren heen verhuisde het meer en meer naar het westen.

“De wasbeerhond heeft zich intussen gevestigd in heel Oost-Europa en in delen van Duitsland”, weet onderzoeker Jan Gouwy van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), die de opdracht heeft gekregen om de twee kadavers te onderzoeken.

Lees meer in Gazet van Antwerpen.

MEER OVER wetenschap

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio