© EPA

EURO 2016. Duitsland kan weer niet winnen, Ronaldo redt Portugal

Duitsland heeft zich in het EK-kwalificatieduel tegen Ierland niet kunnen herpakken na de nederlaag die het zaterdag in Polen had opgelopen. Ronaldo (wie anders?) bezorgde Portugal dan weer wél de zege in Denemarken met een goal in de extra tijd. In diezelfde groep werd Servië-Albanië bij een 0-0-stand geschorst nadat er supportersrellen waren uitgebroken.

vml

Groep D: Ierland en Polen op kop

Het eerste puntenverlies in 33 uitzeges op rij paste niet bij de ploeg die afgelopen zomer zo dominant wereldkampioen werd. Ierland pronkte vooraf echter met een zes op zes en toonde zich een moeilijk te ontwrichten tegenstander. De Duitsers eisten meteen de bal op en trokken massaal in de aanval maar scoren zat er voor rust niet in. Durm trof wel de lat na een knap schot maar voorin pruttelde de Duitse machine. Na rust voerde de Mannshaft de druk op. Na een schwalbe van Podolski werd terecht niet gefloten voor een strafschop en het was wachten tot de 71ste minuut eer Toni Kroos met een klasseflits de ban leek te breken. Doelman Forde verhinderde dat de score hoger opliep maar Ierland kwam in het slot nog opzetten. Durm sprong Neuer eerst nog bij op de lijn maar in de 94ste minuut maakte O’Shea nog gelijk: 1-1.

Ierland blijft zo samen met Polen aan de leiding met zeven punten. Polen speelde 2-2 gelijk tegen Schotland. Maczynski had de score geopend maar Maloney voor rust en Naismith erna scoorden voor de Schotten. Milik zorgde uiteindelijk voor een billijke puntendeling. Duitsland en Schotland volgen als gedeeld tweede met elk vier punten.

Georgië ten slotte kwam weg van de laatste plaats, dat na een 03-zege de rode lantaarn doorgaf aan Gibraltar dat nog geen enkel punt kon sprokkelen.

Duitsland - Ierland 1-1

Polen - Schotland 2-2

Gibraltar - Georgië 0-3

Groep E: Zwitserland wint makkelijk

Zwitserland kende geen problemen met San Marino. Het werd uiteindelijk 0-4 na vroege goals van Seferovic (2x) en Dzemaili. Shaqiri legde na rust de eindscore vast. Het waren de eerste punten voor de Zwitsers, die in de groep van Engeland nu naast Estland op de vierde plaats staan.

San Marino - Zwitserland 0-4

Groep F: Noord-Ierland blijft verrassen

Na de 0-2-zege in Griekenland prijkt Noord-Ierland alleen aan de leiding in Groep F. Ward en Lafferty scoorden. Finland verloor in eigen huis van Roemenië, dat tweede wordt. Hongarije won nipt met het kleinste verschil van de Faeröer.

Griekenland - Noord-Ierland 0-2

Finland - Roemenië 0-2

Faeröer - Hongarije 0-1

Groep I: Ronaldo in 95ste minuut

Portugal moest na de beschamende thuisnederlaag tegen Albanië (0-1) vol aan de bak in Denemarken. Cristiano Ronaldo was er weer bij, net als bondscoach Fernando Santos die gisteren een schorsing van acht speeldagen opgeschort zag. Ronaldo deed ook wat van hem verwacht werd maar wachtte tot de 95ste minuut. Door zijn kopbal springt Portugal weg van de laatste plaats naar stek drie, achter Denemarken en Albanië met elk vier punten.

Servië-Albanië werd in de 42ste minuut stopgezet nadat er rellen waren uitgebroken. De poppetjes gingen aan het dansen toen Stefan Mitrovic een drone met daaraan een vlag van Albanië naar beneden haalde. (lees meer )

Denemarken - Portugal 0-1

Servië - Albanië (stopgezet)

Ronaldo bevrijdt Portugal met late kopbal

© Belga

Portugal won in Groep I het EK-kwalificatieduel in en tegen Denemarken na een erg late kopbal van Cristiano Ronaldo: 0-1.

Polen kan niet winnen van Schotland

© r

Na de verrassende overwinning tegen Duitsland waren alle ogen in groep D gericht op Polen. De Poolse ploeg kon echter geen vervolg breien aan de verrassende overwinning tegen Duitsland en speelden 2-2 gelijk tegen Schotland. Polen leidt wel nog steeds in de groep, samen met Ierland heeft het 7 punten. Schotland heeft vier punten, net als Duitsland.

Veldslag Servië-Albanië: 'Broer premier verantwoordelijk voor drone'

© Belga

© Belga

© Belga

© Belga

1 / 4
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Het EK-kwalificatieduel tussen Servië, onder leiding van bondscoach Dick Advocaat, en Albanië is dinsdagavond gestaakt. De Engelse scheidsrechter Martin Atkinson legde de wedstrijd in de 41e minuut stil omdat er vuurwerk op het veld belandde. Vlak daarna vloog een drone het stadion van Partizan in Belgrado binnen met een Albanese vlag eraan. Het leidde tot schermutselingen tussen de spelers. Volgens Servië is de broer van de Albanese eerste minister Edi Rama verantwoordelijk voor het drone-incident.

Het incident werpt een schaduw op het op 22 oktober geplande bezoek van de Albanese premier aan Servië, dat het eerste dergelijke bezoek in 68 jaar zou moeten worden. Volgens de Servische staatstelevisie (RTS), die de Servische minister van Binnenlandse Zaken citeert, werd Olsi Rama, de broer van de Albanese premier, dinsdagavond staande gehouden. Hij zou vanuit de loges van het stadion in Belgrado de drone hebben bestuurd die tijdens de wedstrijd het stadion binnenvloog.

Aan de drone hing een vlag met de kaart van 'Groot Albanië'. Dat is een nationalistisch project om de Albanese gemeenschappen van Albanië, Kosovo, Montenegro, Macedonië, Griekenland en het zuiden van Servië. Het incident leidde tot schermutselingen tussen de spelers en tot woedende reacties bij de Servische supporters, waarna beslist werd de wedstrijd definitief te staken. Dat gebeurde in de 41ste minuut, bij een 0-0 stand.

Albanese supporters waren al niet welkom bij de wedstrijd. Dat ligt politiek te gevoelig wegens de situatie in Kosovo, door de Albanese meerderheid van de bevolking in 2008 eenzijdig uitgeroepen tot onafhankelijke republiek, die inmiddels door veel landen is erkend. Servië beschouwt deze Balkanstaat nog altijd als een autonome provincie.In de entourage van de Albanese premier wordt ontkend dat zijn broer geïnterpelleerd werd.

Wereldkampioen ook niet voorbij Ierland

© Belga

Wereldkampioen Duitsland doet het niet goed in de kwalificaties voor het EK 2016. Na de 2-0 nederlaag van zaterdag in Polen had de Mannschaft wat goed te maken, maar voor eigen publiek werd er in Gelsenkirchen slechts 1-1 gelijkgespeeld tegen Ierland.

Toni Kroos leek in de 71e minuut voor het verlossende doelpunt te zorgen voor de Duitsers, maar in blessuretijd bracht John O'Shea de Ieren nog langszij. Met 4 punten uit 3 wedstrijden is Duitsland pas vierde in groep D. Polen, dat 2-2 gelijkspeelde tegen Schotland, en Ierland gaan met 7 punten aan de leiding. Schotland heeft net als Duitsland 4 punten, Georgië 3, Gibraltar 0.