Wereldpremière The Loft trapt 41ste Film Fest Gent op gang (video)

Foto: BELGA

Wereldpremière The Loft trapt 41ste Film Fest Gent op gang (video)

Print

In Gent trapt The Loft, de Amerikaanse remake van Eric Van Looy’s gelijknamige kaskraker, het 41ste Film Fest Gent op gang. Prins Laurent trok de aandacht door een fietstaxi boven een festivalshuttle te kiezen om tot aan de Kinepolis te rijden.

Matthias Schoenaerts, de enige van de ‘vijf vrienden’ uit het Vlaamse origineel die ook in de remake acteert, was er niet wegens actief op een set in Frankrijk. Scenarioschrijver Bart De Pauw vergezelde regisseur Eric Van Looy en de Australische actrices Isabel Lucas en Rachael Taylor. “Een fantastisch man om mee samen te werken”, zei Taylor over Van Looy. Van Looy zelf vond de openingsavond ‘thuiskomen’. “Elf jaar geleden opende De Zaak Alzheimer het filmfestival, wat de start was van mijn internationale carrière”, zei hij.

Op de rode loper onder meer de internationale jury van de competitie, met de Amerikaanse schrijver Bret Easton Ellis als voorzitter en verschillende politici, onder wie Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld).

Net als vorig jaar zakte ook Prins Laurent naar de openingsavond af. Hij arriveerde op een fietstaxi. “Hij wil daarmee het fietsvriendelijk beleid van het filmfestival en de stad in de kijker zetten”, verduidelijkte gemeenteraadslid Guy Reynebeau. Howard Gutman, ex-VS-ambassadeur, verklaarde dat na Roskam, Belgische regisseurs steeds succesvoller worden in de Verenigde Staten.

Film Fest Gent focust dit jaar op Fellini, donderdag opent in het Caermersklooster een grote overzichtstentoonstelling over het oeuvre van de Italiaanse filmmaker, en de Franse film. Ook de Belgische film is goed vertegenwoordigd, met tien nationale, Europese of wereldpremières.

Het Film Fest Gent loopt tot 25 oktober, met de uitreiking van de World Soundtrack Awards Ceremony & Concert. Er zijn meer dan 100 films, van studentenkortfilms tot de 325 minuten durende ‘director’s cut’ van Lars Von Trier’s Nymphomaniac.

Nu in het nieuws