© **

Hier vind je de meeste bacteriën in een openbaar toilet

Google even 'openbaar toilet' en 'bacterie' en je wacht wel even tot je thuis bent. Maar omdat Google niet altijd een goede raadgever is, nam de redactie van de Amerikaanse talkshow 'the Doctors' stalen in verschillende openbare toiletten, die voor analyse naar een labo gingen. Onthoud: neem altijd het toilet het dichtst bij de deur.

tib

Eigenlijk is het logisch: als je meerdere toiletten hebt, ben je geneigd het verste hokje te kiezen. Maar omdat iedereen zo redeneert, blijkt het toilet het dichtst bij de deur net het minst bacteriën te bevatten. Met de toiletbrillen blijkt het ook mee te vallen: die horen bij de properste onderdelen van het toilet. In tegenstelling tot de houder van de wc-rol, die 150 procent meer bacteriën bevat. Een mogelijke verklaring is dat mensen met kleine restjes uitwerpselen aan hun handen wc-papier nemen en zo de bacteriën overdragen.

Wie zijn handen na afloop wast, heeft de meeste bacteriën weer verwijderd. Al kan het helpen om de kraan of het zeeppompje enkel met een papieren tissue aan te raken, want ook hier hopen de bacteriën zich op. En als je echt symptomen van smetvrees vertoont: ja, ook op de deurklink zitten bacteriën, dus je kan ze eventueel met je elleboog openen.

NIET TE MISSEN