© REUTERS

Negen kubieke meter spullen van MH17-slachtoffers verzameld

Twee vrachtwagens met bezittingen van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne zijn aangekomen in de stad Charkov. Daar worden ze onderzocht. 'Na het eerste onderzoek worden de spullen zo snel mogelijk naar Nederland gevlogen. Het is nog niet bekend wanneer dit precies zal plaatsvinden', liet het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag weten.

Het gaat om 9 kubieke meter aan spullen, zoals kleren, post, creditcards, knuffels en foto’s. Ze zijn maandag verzameld op de plek waar het toestel in juli neerkwam. De bezittingen hebben volgens de leider van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, een emotionele waarde voor de nabestaanden.

Het is nog niet bekend wanneer er weer kan worden gezocht op de rampplek. De zoektocht werd dinsdag niet voortgezet, omdat het te onveilig was. Ondanks een wapenstilstand wordt er af en toe nog gevochten in de omgeving. Van dag tot dag kijkt de repatriëringsmissie wanneer er weer een mogelijkheid is om naar het rampgebied te gaan.

Bij de ramp met vlucht MH17 kwamen de 298 passagiers en bemanningsleden om het leven, oner wie 196 Nederlanders en 6 Belgen.