Internationale Coalitie bombardeert IS-stellingen buiten oliestad Kirkoek

Koerdische strijders proberen in de buurt van Kirkoek de IS-strijders af te houden. Foto: AFP

Internationale Coalitie bombardeert IS-stellingen buiten oliestad Kirkoek

Print

De door de VS geleide coalitie tegen Islamitische Staat (IS) heeft dinsdag, volgens Iraakse veiligheidsbronnen, haar ‘zwaarste bombardementen’ tot nu toe uitgevoerd op posities van de islamisten rond de Noord-Iraakse stad Kirkoek.

De aanvallen werden uitgevoerd nadat Iraakse functionarissen informatie hadden gekregen over de plannen van IS om een grootscheepse aanval uit te voeren op de stad, gelegen in het centrum van een van Iraks belangrijkste olieproducerende streken. Bas News, een Koerdische site, citeerde een plaatselijk bevelhebber in Kirkoek, die zei dat IS zwaar geschut naar het gebied heeft gebracht.

Ook de stad Hit, in de westelijke al-Anbarprovincie, werd gebombardeerd. Maandag slaagde IS erin een militaire basis in die stad te veroveren.

De coalitie heeft ook vier olieraffinaderijen in de door IS gecontroleerde Oost-Syrische provincie Deir al-Zour gebombardeerd, aldus het bij de oppositie aanleunende Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

In Noord-Syrië gingen de luchtaanvallen op de Koerdische enclave Kobani, op de grens met Turkije, verder.

Verwacht wordt dat de Amerikaanse president Barack Obama later op dinsdag met 20 militaire leiders de strategie van de coalitie tegen IS zal bespreken. Een gezamenlijke missie om gematigde Syrische rebellen te trainen zou een van de gespreksonderwerpen worden van het eerste gesprek sinds het begin van de luchtaanvallen op Irak begin augustus.

.

Nu in het nieuws