© Shutterstock

Eén sigaret kost 14 minuten van je leven

Eén sigaret kan je leven met ongeveer 14 minuten verkorten, terwijl één alcoholisch drankje per dag je leven tot 6,5 uur korter maakt. Dat blijkt althans uit cijfers van een nieuwe site, gebaseerd op data van Amerikaanse overheidsdiensten.

vwh

De website Treatment4addiction wil mannen en vrouwen van verslavingen verlossen en berekende aan de hand van data, afkomstig van verschillende Amerikaanse overheidsdiensten waaronder Centers for Disease Control and Prevention (CDC), hoeveel jaren van hun leven mensen kwijtspelen als ze een alcohol-, rook-, of drugsverslaving hebben.

Heroïne het schadelijkst

Deze berekening leggen de experts ook uit aan de hand van concrete voorbeelden. Eén sigaret ‘knipt’ 13,8 minuten uit je leven. Een pakje (20 sigaretten) per dag kost je 4,6 uur van je leven. Een alcoholisch drankje kost je dan weer 6,6 uren van je leven. Drink je dagelijks twee glaasjes, dan verkort je leven met 14,1 uur. Wie vanaf zijn of haar zestiende twee glazen per dag drinkt, kan zo maar liefst 23 jaar vroeger sterven dan leeftijdgenoten die geen alcohol nuttigen.

Mensen die bij gelegenheid of regelmatig drugs gebruiken, tasten hun lichaam het meest aan. Een lijntje cocaïne van 150 miligram kost een gebruiker 5,1 uren van zijn leven. Wie verslaafd raakt en het goedje dagelijks gebruikt, verkort zijn leven met 34,3 jaar. De gemiddelde gebruiker snuift voor het eerst op zijn of haar twintigste en sterft op de gemiddelde leeftijd van 44,5 jaar. Heroïne is de drug die het lichaam het meest aantast. Eén shot per dag wist 22,8 uren van je leven uit. Een verslaafde die zichzelf gemiddeld drie injecties per dag toedient, verliest zo 68,4 uren van zijn leven. Een verslaving duurt volgens de data gemiddeld 14,5 jaar, waardoor de gebruikers hun leven met de helft verkorten. De gemiddelde heroïneverslaafde sterft als hij 37,5 jaar is.

Vier formules

Dat rekenden ze uit aan de hand van vier eenvoudige formules. Op basis van de data berekenden analisten de gemiddelde levensverwachting en de gemiddelde leeftijd waarop de proefpersonen stierven. Vervolgens trokken ze die gemiddelde leeftijd waarop de onderzochte mensen stierven af van hun gemiddelde levensverwachting. Dat leidde tot een nieuw cijfer: het aantal verloren jaren voor mensen met een verslaving.

Vervolgens vermenigvuldigden de experts het aantal verloren jaren met 365 (het aantal dagen per jaar) en 24 (het aantal uren in een dag). Na deze berekening kwamen ze ook te weten hoeveel uren je precies verliest door te roken, drinken of drugs te gebruiken. Ze brachten de data ook in verband met het dagelijkse gebruik van verslavende middelen. Als ze dat vermenigvuldigen met het aantal dagen dat mensen effectief roken, drugs nemen of drinken, vertelt de uitkomst hoeveel ze exact gebruiken. Dit resultaat helpt dan weer om te bepalen hoeveel tijd je verliest per dosis. Hoe? Door de verloren uren te delen door het aantal dosissen die je gebruikt tijdens je leven.

NIET TE MISSEN