© ima

Sunnyland Turnhout vraagt bescherming tegen schuldeisers

Fruitsappenproducent Sunnyland uit Turnhout heeft dinsdag bescherming gevraagd tegen de schuldeisers. Dat meldt de VRT en wordt bevestigd door de vakbond ACV. Een van de schuldeisers is de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ), waar Sunnyland circa twee miljoen euro schulden heeft.

Dinsdag zou de Antwerpse rechtbank van koophandel in Turnhout zich buigen over de faillietverklaring, maar de zaak werd uitgesteld omdat Sunnyland nog voor de zitting een verzoekschrift indiende om bescherming tegen schuldeisers te krijgen, op basis van de Wet voor de Continuïteit van Ondernemingen (WCO, het vroegere gerechtelijk akkoord).

“Het is me een raadsel waarom men de WCO-bescherming nog aanvraagt”, zegt ACV-secretaris Jeffrey Goossens. Hij ziet de toekomst van het bedrijf somber in. “De RSZ-schuld bedraagt twee miljoen euro. Mensen werken negen dagen per maand, de rest is economische werkloosheid. We zien de situatie verslechteren en de mensen zijn heel gelaten. We zijn ten zeerste benieuwd naar het reddingsplan dat nu opgesteld moet worden.”

De rechtbank heeft nu twee weken de tijd om de aanvraag te onderzoeken en de bescherming al dan niet toe te kennen. Krijgt Sunnyland geen bescherming, dan dreigt het faillissement.

De vruchtsappenproducent telde ooit 180 werknemers. Nu blijven er 34 arbeiders en iets meer dan tien bedienden over.