Kris Van Steenberge wint Debuutprijs

Print

Foto: krisvansteenberge.be

Op de opening van de Boekenbeurs krijgt Kris Van Steenberge (°1963) voor zijn roman Woesten de Debuutprijs 2014. Dat meldt Uitgeverij Vrijdag.

Volgens de vijfkoppige jury is Woesten een instant klassieker in de Nederlandstalige literatuur omdat het een 'meeslepende, goed opgebouwde, stilistisch sterke, epische vertelling met mooie karaktertekeningen is'.

Van Steenberge haalde het van dertien andere genomineerden en zal zijn prijs officieel in ontvangst mogen nemen op de opening van de Boekenbeurs op donderdag 30 oktober. Aan de prijs is een geldsom van 6.200 euro verbonden, vanwege de provincie Antwerpen.

Woesten' speelt zich af tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog en vertelt het verhaal van Naamloos, een misvormde en daarom door de samenleving uitgestoten man, en zijn broer, de populaire Valentijn. De jury noemt Woesten 'wellicht het meest traditionele boek van alle debuten van het afgelopen jaar', maar niettemin een instant klassieker. 

'Het past in een rijtje met Stefan Brijs, Stefan Hertmans, Erwin Mortier en anderen', klinkt het. 'Toch heeft het boek een eigen stem en daarenboven word je als lezer vanaf de eerste bladzijde meegenomen in het verhaal. Woesten intrigeert door de sterke personages en de stijlvaste schriftuur die de scènes uit het leven van de protagonisten sterk neerzet.'

Van Steenberge, een onderwijzer uit Lier, won het afgelopen weekend trouwens ook al een andere prijs voor het beste debuut, de Bronzen Uil, tijdens het literair festival Het Betere Boek in Gent.

.

Nu in het nieuws