© Belga

© gia

1 / 2

Cavendish en Keisse vormen koningskoppel op Gentse Zesdaagse

In Gent is de 74ste editie van de Gentse Zesdaagse voorgesteld. Koersdirecteur Patrick Sercu stelde met Mark Cavendish en Iljo Keisse alvast een opvallend koningskoppel voor.

jvh

Cavendish grijpt de Gentse zesdaagse aan om na zijn val in de Ronde van Frankrijk terug de nodige competitie in de benen te krijgen. De topsprinter van Omega Pharma-Quick Step is niet aan zijn proefstuk toe als het op baanwielrennen aan komt. Cav leerde de wielerstiel op de piste en werd in 2005 en 2008 wereldkampioen ploegkoers. De Brit was trouwens al twee keer eerder te bewonderen in het Kuipke: in 2005 met Robert Hayles en in 2007 met Bradley Wiggins, dus hij weet waaraan hij zich kan verwachten. Keisse is kind aan huis in het Kuipke. Hij won de Lotto Z6sdaagse Vlaanderen-Gent, die dit jaar van 18 tot en met 23 november plaatsvindt, al vijf keer.

'Er starten zeven Belgen. Naast Iljo Keisse zijn ook Jasper De Buyst, Kenny De Ketele, Gijs Van Hoecke, Moreno De Pauw, Jonas Rickaert en Otto Vergaerde van de partij. Iljo Keisse wordt gekoppeld aan zijn teamgenoot Mark Cavendish', verduidelijkte matchmaker Patrick Sercu tijdens de persvoorstelling. 'Ik ben alvast blij dat Cavendish nog eens naar het Gentse Kuipke afzakt. En een heruitgave van zijn laatste passage toen hij, aan de zijde van Bradley Wiggins, met massa's overtollige kilo's aan de start kwam is nu zeker niet aan de orde. Hij is meer dan gemotiveerd. Bradley Wiggins? Er waren deze zomer verregaande contacten. Wiggins had zelf aangegeven dat hij meer op de piste wou gaan rijden. Hij wou in Gent met Keisse aan de slag. Dat was al een eerste hinderpaal, want de Brit rijdt voor Team Sky en niet voor OPQS. Financieel was het ook niet te verwezenlijken. De andere koppels? Het lijkt me logisch dat Jasper De Buyst met zijn teamgenoot Kenny De Ketele gaat rijden. Voorts zijn ook de Spaanse wereldkampioenen ploegkoers, Muntaner-Torres, van de partij.'

Als Keisse een zesde keer en Cavendish een eerste keer wil winnen in Gent dan zullen ze moeten afrekenen met de huidige wereldkampioenen ploegkoers, de Spanjaarden David Muntaner en Albert Torres. De namen van de elf andere duo’s zullen later bekendgemaakt worden. Van Belgische zijde zullen Jasper De Buyst (de winnaar van 2013), Kenny De Ketele, Gijs Van Hoecke, Moreno De Pauw, Jonas Rickaert en Otto Vergaerde zeker van de partij zijn. Ook Leif Lampater, de Duitser die vorig jaar met Jasper De Buyst ietwat onverwacht maar oververdiend de overwinning uit de brand wist te slepen, heeft zijn komst bevestigd.

Fraai bezoek

En ook Felice Gimondi komt naar Gent... maar niet om te koersen. Wel om op dinsdag 18 november de zesdaagse op gang schieten. De 72-jarige Italiaanse levende legende heeft een erelijst om u tegen te zeggen met winst in onder andere de Tour, de Giro, de Vuelta, Milaan-Sanremo, Parijs-Roubaix, de Ronde van Lombardije en het WK op de weg.

Organisator Rob Discart: 'Nu al meer tickets de deur uit dan vorig jaar'

De kaartenverkoop voor de Gentse Zesdaagse loopt nu reeds als een trein. 'Wij bieden de toeschouwers naast een sportief ook een aantrekkelijk extrasportief programma aan', vertelde organisator Rob Discart.

'Naast de eigenlijke Zesdaagse voor profs blijven wij ook de Toekomstzesdaagse hoog in ons vaandel dragen en ook het damesomnium tijdens het slotweekend van onze Zesdaagse staat weer geprogrammeerd. Er zijn thans al meer tickets de deur uit dan vorig jaar. We stevenen dus opnieuw op een vol Kuipke af. Wij zijn alvast blij dat vijftig jaar na zijn Tourzege Felice Gimondi het startsein geeft van ons evenement. Qua muzikale omlijsting konden wij Garry Hagger, Lindsay en Kate Ryan strikken', aldus Discart.

'Ons programma is een blauwdruk van vorige editie. Met de komst van Mark Cavendish hebben wij toch wel een serieuze naam in huis, maar ook Iljo Keisse, Leif Lampater, Jasper De Buyst en de Spaanse wereldkampioenen Muntaner-Torres mogen zich de publiekstrekkers noemen van onze Zesdaagse, waarvan wij de authenticiteit zeker willen behouden. Ondanks de moeilijke financiële periode zijn we er toch weer in geslaagd dertien koppels aan de start te brengen.'

Meer sportnieuws