Vader Bianchi: ‘Situatie van Jules is hopeloos’

De situatie van Formule 1-rijder Jules Bianchi, die negen dagen geleden ernstig gewond raakte tijdens de Grote Prijs van Japan, is ‘hopeloos’. Dat zegt de vader van de Fransman in de Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport.

jvh

‘De situatie is hopeloos’, aldus Philippe Bianchi. ‘Iedere keer als de telefoon gaat, is het mogelijk het ziekenhuis met het bericht dat Jules overleden is. Eerst zeiden dat ze de eerste 24 uur cruciaal waren, toen werd het 72 en nu zijn we hier nog steeds, en Jules... die vecht. Ik weet zeker dat hij niet opgeeft. Dat zie en geloof ik. Ik spreek met hem en ik weet dat hij me hoort.’

Bianchi knalde met zijn Marussia op een kraan tijdens de Japanse Grand Prix op het circuit van Suzuka. Zijn toestand is stabiel, maar kritiek. ‘Zijn artsen hebben ons verteld dat het al een wonder is dat hij nog leeft. Niemand heeft ooit een dergelijk ongeluk overleefd. De ene dag lijkt hij een beetje beter, de andere weer wat erger. Ook de artsen weten niet hoe zijn situatie zal evolueren.’

De familie van Bianchi is geraakt door de steun die ze gekregen hebben van collega-coureurs. Ze vormden een ‘cirkel van solidariteit’ voorafgaand aan de Russische Grand Prix in Sotsji als eerbetoon aan Bianchi. ‘Dat heeft ons diep geraakt. Daar willen we iedereen voor bedanken. We hebben ook veel berichten met steun ontvangen, onder anderen van Fernando Alonso, Jean-Eric Vergne, Felipe Massa en een mooie mail van Lewis Hamilton om te zeggen dat hij er voor ons was als hij iets kon doen.’

Nachtmerrie

De vader van Bianchi vergelijkt de situatie van zijn zoon met die van Michael Schumacher, die ook ernstig hersenletsel opliep bij een skiongeluk.

‘Ik vroeg me bij het ongeluk van Schumacher iedere keer af: waarom vertellen ze ons niet meer over hoe het met hem is. Nu zit ik in dezelfde situatie en begrijp ik het. Iedereen vraagt hoe het met Jules is, maar ik kan niet antwoorden. Er is geen antwoord mogelijk. Zijn situatie blijft kritiek, maar stabiel.’

De artsen kunnen nu nog niet zeggen of Bianchi zal herstellen. ‘We leven hier in een nachtmerrie ver van huis. Als het wat beter gaat met Jules, kunnen we hem misschien verplaatsen naar Tokio. Dan wordt het iets makkelijker. Helaas hebben we geen garanties.’

Medische update Jules Bianchi: nog steeds kritiek maar stabiel

© Marussia F1 Team - Twitter

De familie van Jules Bianchi en het ziekenhuis waar hij verblijft hebben een nieuwe medische update vrijgegeven over de toestand van de Fransman.

Bianchi zou volgens de persmededeling nog steeds kritiek zijn, maar wel stabiel. Hij verblijft nog steeds op de afdeling intensieve zorgen van het Mie General Medical Center in Yokkaich, zo luidt het in een mededeling.

De familie laat weten dat de voorbije negen dagen enorm zwaar waren. Gezien de gevolgen van Bianchi zijn crash moeten er enkele medische hordes genomen worden en die vragen de nodige tijd. Door de diffuse atonale hersenbeschadiging is het een erg moeilijke situatie waarin Bianchi verkeert.

De familie van Bianchi wenste ook nogmaals nadrukkelijk iedereen te bedanken voor de vele steunbetuigingen.

"Vooral de acties rondom de GP van Rusland boden de ouders van Jules alsook de overige leden van de familie de nodige steun in deze moeilijke periode," luidde het in een mededeling.

Voor de volledigheid geven wij u hieronder de integrale tekst van de persmededeling mee:MEDIA INFORMATION ¦ 14 October 2014A Medical Update Regarding Jules Bianchi

Yokkaichi, Japan14 October 2014, 00.00hrs local/16.00hrs BST

At the request of the family of Jules Bianchi, and in conjunction with the Mie General Medical Center in Yokkaichi, the Marussia F1 Team is able to provide the following information regarding Jules’ medical condition:

The past nine days have been extremely difficult for Jules and his family. As a consequence of the accident at Suzuka, a number of medical challenges have needed to be overcome and the situation remains challenging due to the diffuse axonal traumatic brain injury Jules has sustained.

Jules remains in a critical but stable condition in the Intensive Care Unit of Mie General Medical Center in Yokkaichi. The Bianchi family continue to be comforted by the thoughts and prayers of Jules’ many fans and the motor sport community. In particular, the many demonstrations of support and affection during the course of the Russian Grand Prix in Sochi were of enormous comfort to Jules’ parents and the relatives and friends also present at the hospital.

The family will provide further medical updates when appropriate.

Meer F1-nieuws op F1journaal.be:

Meer sportnieuws