© Dallas Animal Services and Adoption Center

Toestand Amerikaanse ebolaverpleegster stabiel, hond in quarantaine geplaatst

De toestand van Nina Pham, de jonge verpleegster die ebola opliep toen ze in een Amerikaans ziekenhuis een man met ebola behandelde, is stabiel. Ze krijgt plasmatransfusies van een Amerikaanse dokter die het virus overleefde en blijft verder in quarantaine. Intussen is ook haar hondje Bentley in isolatie geplaatst.

Kim De Raedt

De Verenigde Staten staan in rep en roer sinds zondag bleek dat een verpleegster besmet raakte met het ebolavirus in een ziekenhuis in Dallas. De vrouw werd maandag geïdentificeerd als de 26-jarige Nina Pham, een jonge talentvolle verpleegster die haar leven wijdt aan het helpen van anderen. ‘Toen ze verpleegkunde studeerde was ze al bijzonder enthousiast. Haar moeder en vrienden vertelden dat het een harde job was, en dat veel studenten afhaken door de stress die verpleegkunde met zich meebrengt. Maar ze moest en ze zou verpleegster worden’, zegt een van haar vrienden aan Dallas Morning News.

De verpleegster had vrijdag lichte koorts, waarop ze onmiddellijk werd afgezonderd. Zondag raakte bekend dat ze inderdaad besmet was geraakt met het ebolavirus, waardoor ze de eerste ebolapatiënt werd die binnen de VS werd besmet. Intussen is haar toestand stabiel en krijgt ze plasmatransfusies van bloed van een Amerikaanse dokter die het virus overleefde. Daarin zitten antistoffen die Pham moeten helpen om het virus te verslaan.

Ook de omgeving van Pham wordt getest op het virus. Onder meer haar hondje Bentley, een bruin-witte Cavalier King Charles, werd in quarantaine geplaatst. Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention is het waarschijnlijk dat honden ebola verspreiden zonder dat ze symptomen vertonen, dus werden alle voorzorgsmaatregelen genomen. Bentley zit daarom voorlopig in het Dallas Animal Services and Adoption Center, waar hij getest wordt op het virus.

‘Bentley zo goed mogelijk terugbezorgen’

‘Hij zit in zijn nieuwe verblijf en krijgt geen wandelingen in openlucht, maar hij wordt wel vaak bezocht door personeel in beschermende kledij. We kunnen hem niet zomaar in een kooi stoppen voor 21 dagen en er verder niet naar omkijken. Het is onze taak om Bentley zo goed mogelijk terug te bezorgen aan zijn baasje’, verklaarde Sana Syed, woordvoerster van de stad Dallas aan New York Post. De verzorgers maken er zelfs een zaak van om de besmette verpleegster foto’s te tonen van Bentley, om haar ervan te vergewissen dat hij het goed stelt in quarantaine.

De diervriendelijke aanpak staat in schril contrast met het lot van Excalibur, de hond van de Spaanse ebolaverpleegster. Excalibur werd afgemaakt met een spuitje om verdere verspreiding te voorkomen, ondanks massaal protest.

Nu in het nieuws