© Google Streetview

Tiense suikerfabriek wil 45 jobs schrappen

De directie van de Tiense Suikerraffinaderij heeft dinsdag op een bijzondere ondernemingsraad de intentie aangekondigd om bij het administratief en technisch personeel in de vestiging van Tienen 45 jobs te schrappen. Het gaat om bedienden en kaderpersoneel. In Tienen werken momenteel nog 199 bedienden en kaderleden, en 124 arbeiders. De informatie- en consultatieprocedure wordt binnenkort opgestart.

Belga

Met deze maatregel wil Tiense nu al anticiperen op de EU-hervorming van het suikerregime waartoe in 2013 beslist werd en die in 2017 een feit zal zijn. Op 1 oktober 2017 zullen met name de suikerquota worden afgeschaft en een minimum bietprijs en referentiesuikerprijs op de Europese markten worden ingevoerd. De gevolgen hiervan zijn nu al voelbaar. De grotere blootstelling aan de wereldmarkt resulteert nu reeds bij producenten in een maximalisering van de productie en eenprijzenoorlog.

Cruciaal voor Tiense Suikerraffinaderij is om door gepaste maatregelen de competitiviteit van het bedrijf te garanderen, luidt het. Al in december 2013 werd een breed programma opgestart om de algemene werkingskosten te verlagen om op die manier de verslechterende marktomstandigheden aan te pakken. Omdat de suikerprijzen sindsdien continu dalen wordt nu het schrappen van 45 banen overwogen. Tiense Suikerraffinaderij wil op die manier één van de meest toonaangevende suikerfabrikanten blijven.