"Permanentie in kazerne heeft al levens gered"

De brandweer van Heist-op-den-Berg gaat binnenkort een permanentie hebben in de kazerne. Dat betekent dat er onmiddellijk met een eerste brandweerwagen kan worden uitgerukt naar ongevallen of branden. In Boom werken ze ondertussen al zeven jaar met dat systeem. "Er zijn al levens door gered en zware branden door voorkomen", klink het daar.

Dinsdagavond behandelt de Heistse gemeenteraad het voorstel om in de toekomst een brandweerploeg in de kazerne standby te hebben zodat er heel snel kan worden uitgerukt naar branden ongevallen. Daarmee wordt heel wat tijd gewonnen. En dat is nodig, niet alleen om een goeie service naar de bevolking te geven maar ook om uiterlijk binnen de 12 minuten na een oproep ter plaatse te zijn. Zelfs in de verste uithoek van de gemeente.

In Boom werken ze ondertussen al zeven jaar met het systeem van dagpermanentie. "In onze kazerne zijn permanent een tiental brandweermensen aanwezig, beroeps en vrijwilligers. Wanneer er een oproep binnenkomt, kunnen ze onmiddellijk vertrekken. Een enorme tijdswinst voor een eerste uitruk. Want als de manschappen van thuis moeten vertrekken, gaan er onmiddellijk heel wat minuten verloren vooraleer de eerste brandweerwagen uit de kazerne kan vertrekken", zegt de Boomse brandweercommandant François Van den Eynde. "En die tijd heeft al levens gered. Ik herinner me dat we ooit een kindje uit een vijver in Schelle hebben gered en gereanimeerd. Het slachtoffertje heeft haar leven te danken aan onze dagpermanentie. Waren we enkele minuten later ter plaatse geweest, had ze het wellicht niet gehaald. Hetzelfde met branden: omdat we onmiddellijk kunnen uitrukken hebben we ondertussen al meer dan eens een zware uitslaande brand kunnen voorkomen. Ok, het kost geld aan de gemeenten maar op een mensenleven staat geen prijs. Dat is onbetaalbaar."De Boomse brandweer had in het vroegere systeem tot zestien minuten nodig om naar pakweg de Ingberthoeveweg in Aartselaar te rijden, één van de verste punten van haar grondgebied. Met de permanentie in de kazerne is de eerste interventiewagen vaak binnen de tien minuten ter plaatse. "Dat is zes minuten sneller. In geval van nood of gevaar kan dat echt wel tellen."

Lees dinsdag meer over de voordelen van een permanentie in de brandweerkazerne in de Gazet van Antwerpen

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio