© Photo News

Nederlandse pers over Oranje: ‘Afstotelijk, onmachtig en wanhopig’

Het Nederlands elftal kan dinsdag na de 2-0 nederlaag in zijn EK-kwalificatieduel in Reykjavik niet rekenen op een milde behandeling door de Nederlandse ochtendkranten. ‘Afstotelijk Oranje gaat af in IJsland’, kopt de Volkskrant. De Telegraaf spreekt over een ‘historische nederlaag’. Oranje blijft na de 2-0 van maandag met een schamele drie op negen achter in groep A. Tsjechië en IJsland hebben allebei negen op negen.

jvh

De bekende Nederlandse sportcommentator Jack Van Gelder maakte het nationale elftal al tijdens het live radioverslag met de grond gelijk nadat de beslissende tweede goal was gevallen: 'Hij gaat erin, 2-0. Het is een afgang van jewelste! Het Nederlands elftal gaat ook deze wedstrijd verliezen, zoals het er nu naar uitziet. Het is een verschrikking, het is ongelooflijk. Je bent de nummer twee van de wereld en je verliest vriendschappelijk van Italië, oké. Je verliest van Tsjechië in een wanstaltige wedstrijd, waarin we steeds maar blijven wijzen op die fout van Janmaat, en dat verdient die jongen niet. Het was een fout, maar de wedstrijd was niet om aan te zien. We spelen tegen Kazachstan een draak van een wedstrijd en hebben de mazzel dat we met een buitenspelgoaltje op 1-1 komen en dat dan de ban gebroken is. En we gaan hier gewoon af tegen IJsland: 2-0. En is het omdat IJsland zo geweldig speelt? Neen, maar het speelt gedisciplineerd en Nederland is onvoorstelbaar chaotisch, het is niet om aan te zien. We hebben met Guus Hiddink als coach tot nu toe... laten we zeggen: geen mazzel, of te weinig kwaliteit?'

Beluister hier de radiocommentaar van Jack Van Gelder:

'Afstotelijk, onmachtig en wanhopig’

In de Nederlandse kranten krijgt vooral bondscoach Guus Hiddink dinsdagochtend de zwartepiet toegespeeld. 'De ploeg van Hiddink viel uit elkaar als een elftal van juffertjes. Afgetroefd door IJsland, een eiland met ongeveer 2 procent van het aantal inwoners van Nederland', analyseert de Volkskrant. ‘Wat nu met Oranje, Guus?’, wil De Telegraaf weten. Trouw verzucht dat ‘alles Hiddink op IJsland weer door de vingers was gegleden en dat hij werkelijk niets heeft om zich aan vast te houden - in het begin van een nu al heikele cyclus’. Ook het AD spaart Hiddink niet. ‘Crisis bij Oranje’, kopt de krant op de voorpagina. De trainer krijgt er flink van langs. ‘Inspiratieloos en kwetsbaar oogt de Achterhoeker, zowel in zijn presentatie als in zijn coaching, alsof het heilige vuur stilaan gedoofd is in zijn lijf en leden.’

Het elftal wordt evenmin ontzien in de berichtgeving. ‘Hangende schouders, blikken van ergernis, wanhopige armgebaren en wankele benen’ bij de spelers illustreerden volgens het AD de ‘totale onmacht’ van de ploeg. Volgens de Volkskrant moet overal worden gezocht naar de oorzaak van de ellende. ‘Systeem, spelers, bondscoach’, somt de krant op. ‘Alles verdient een grondige beschouwing.’ De Telegraaf noemt het ‘onbestaanbaar dat een elftal vier wedstrijden op rij in de eerste helft op een 1-0 achterstand komt.’ De Volkskrant gebruikt hardere woorden: ‘Noem het een blamage. Noem het een van de grootste afgangen voor het Nederlands voetbal in decennia, of noem het gewoon de nieuwe realiteit in een veranderende wereld.’

Volgens het AD wekte Oranje geen moment de indruk de weg te weten. ‘Hulpeloos worstelend in de vrieskou van Reykjavik’, omschreef de krant de lijdensweg van het team. Zelfs topspeler Arjen Robben oogde ‘als een modale rechtsbuiten’. Trouw: ‘Totale machteloosheid, zowel binnen als buiten het veld, had de nationale ploeg gekenmerkt.’

Hiddink na nieuwe nederlaag: 'Het Nederlands voetbal is Robben'

© rr

De Nederlandse bondscoach Guus Hiddink was maandagavond naar eigen zeggen niet boos na de nederlaag van het Nederlands elftal tegen IJsland (2-0). 'Maar ik ben wel heel teleurgesteld in het resultaat', zei hij.

IJsland verdedigde Arjen Robben soms wel met vier man, zag ook de oudste bondscoach ooit van het Nederlands elftal. De sterspeler van Oranje bleef zo ongevaarlijk. 'En het Nederlandse voetbal is op dit moment een beetje Robben', erkende Hiddink. 'Het is niet zo erg dat ze hem met drie of vier man dekken. Maar we waren niet in staat om het spel snel naar de andere kant te verplaatsen om zo iets te forceren', stelde de opvolger van Louis van Gaal.

Aan opgeven wil Hiddink nog niet denken. 'Maar we moeten wel kijken naar de stand van zaken. We moeten ons goed beraden. We moeten alles goed analyseren. Hoe leiden we op bijvoorbeeld? We hadden vandaag ook fysieke mankementen.'

Hiddink was het niet eens met de kritiek dat hij met Wesley Sneijder en Ibrahim Afellay twee creatieve middenvelders wisselde. 'We hadden afgesproken dat verdedigers naar het middenveld zouden doorschuiven. Maar we kwamen steeds een paar meters te kort.'

Arjen Robben: 'Het is 2 voor 12'

Sterspeler Arjen Robben besefte na de nederlaag bij IJsland dat EK-kwalificatie plots een hele klus gaat worden voor Oranje. 'We moeten nu met z'n allen in de spiegel kijken en bij onszelf te rade gaan. Het is 2 voor 12', zei de aanvaller na een uiterst pover optreden van het Nederlands elftal dat afgelopen zomer nog derde werd op het WK. 'We beginnen weer bij nul. We moeten niet denken dat we goed zijn want we zijn niet goed.'

EURO 2016. Oranje pijnlijk onderuit, Kroatië dolt met tegenstand

© Photo News

© Photo News

1 / 2
thumbnail:
thumbnail: null

Op de derde speeldag in de EK-kwalificatiecampagne heeft Nederland een erg pijnlijke nederlaag geleden. Oranje ging met 2-0 onderuit op het veld van IJsland en heeft nu al zes punten achterstand in groep A. Kroatië beleefde een dolle avond. Het scoorde erg makkelijk en won uiteindelijk met 6-0 van Azerbeidzjan. Ook Italië won, zij het zuinig met 0-1 van Malta.

Groep A

Nederland trok met een bang hartje richting groepsleider IJsland en de vrees van Oranje kwam uit. Het thuisland kreeg al na tien minuten een strafschop na een fout van Stefan De Vrij. Gylfi Sigurdsson trapte de 1-0 tegen de netten. Nederland had ruim 70% balbezit en kreeg kansen via Robin Van Persie en Arjen Robben. Vlak voor rust kreeg het echter het deksel op de neus. Opnieuw was Sigurdsson de goalgetter, deze keer na een corner. Na de pauze ging Nederland op zoek naar de aansluitingstreffer maar vooral Van Persie kon niet scoren. IJsland aasde op de counter en kwam nog dichtbij een derde goal via Ragnar Sigurdsson en Emil Hallfredsson.

Olafur Skulason (Zulte Waregem), Rurik Gislason (voormalig jeugdspeler van Anderlecht) en Alfred Finnbogason (ex-Lokeren) startten op de bank bij IJsland. Gislason mocht in de slotfase nog invallen van bondscoach Lars Lagerbäck.

Turkije was van bij het fluitsignaal het beste team in Letland. De Turken moesten dan ook winnen na een onverwachte nul op zes. Turkije dwong kansen af via Olcay Sahan en Umut Bulut, maar doelman Kolinko was steeds alert. Vlak na rust was het echter raak. Bilal Kisa brak de ban voor de Turken: 0-1. Iets later kreeg Letland echter een penalty en Bruggeling Valerijs Sabala (uitgeleend aan Famagusta) faalde niet. Bij die 1-1 bleef het. Letland eindigde nog met tien na een tweede gele kaart voor Freimanis.

Tsjechië had op de eerste twee speeldagen Nederland en Turkije opzij gezet. Het trok dus vol vertrouwen richting Kazachstan. In Astana trof Borek Dockal al na een klein kwartier raak. Vlak voor rust verdubbelde David Lafata de score. Ladislav Krejci lukte in de 56e minuut de 0-3. Voor Kazachstan milderde Yuri Logvinenko vijf minuten voor tijd tot 1-3, waarna de ingevallen Tomas Necid voor het vierde Tsjechisch doelpunt zorgde. Opnieuw Logvinenko legde in blessuretijd de 2-4 eindstand vast.

In de tussenstand leidt IJsland met negen op negen, samen met Tsjechië. Nederland heeft amper drie punten, Turkije zelfs maar één en is daarmee laatste.

Uitslagen:Kazachstan - Tsjechië 2-4IJsland - Nederland 2-0Letland - Turkije 1-1

Groep H

Italië startte met een nagenoeg ongeziene driemansverdediging op het veld van Malta. En Graziano Pelle mocht naast Ciro Immobile plaatsnemen in de spits. Beide aanvallers kregen al vroeg kansen, waarbij Pelle het doelhout raakte. In de 24e minuut was het wel raak voor de spits van Southampton. Hij tikte de bal binnen bij een hoekschop. Iets later moest Malta met tien verder na rood voor Michael Mifsud. De Squadra bleef dreigen, met Immobile en Pelle als gevaarlijkste mannen. Verder dan de nipte 0-1 zege kwam Italië niet meer. Leonardo Bonucci werd nog van het veld gestuurd met rood.

Kroatië had geen kind aan Azerbeidzjan. Andrej Kramic opende al na elf minuten de score na een strakke voorzet van Dario Srna. De bezoekers moesten het spel ondergaan en keken na een goed halfuur tegen een 2-0 achterstand aan. Ivan Perisic kopte raak. Dat deed de ex-Bruggeling vlak voor rust opnieuw: 3-0. Vlak na de pauze dikte Marcelo Brozovic aan tot 4-0 en na een klein uur was de forfaitscore een feit. Luka Modric faalde niet vanaf elfmeter. De afgang werd compleet toen Sadygov er met een eigen doelpunt 6-0 van maakte.

Bij Noorwegen viel de 15-jarige Martin Ödegaard na een uur in, waarmee hij de jongste speler ooit werd in een EK-kwalificatiematch. Noorwegen en Bulgarije speelden een zeer evenwichtige partij. De Noren kwamen wel al vroeg op voorsprong via Tarik Elyounoussi. Daarna drukte de thuisploeg door maar doelman Mihaylov stond enkele keren in de weg. Op slag van rust scoorden de Bulgaren de 1-1. Nikolay Bodurov kopte een corner hard binnen. Havard Nielsen zorgde in de 72e minuut voor een nieuwe voorsprong voor de Noren en dat bleek voldoende.

In de stand leiden Italië en Kroatië met negen punten, op de voet gevolgd door Noorwegen met zes punten.

Uitslagen:Malta - Italië 0-1Noorwegen - Bulgarije 2-1Kroatië - Azerbeidzjan 6-0