© rr

De Wever krijgt groen licht voor zijn veiligheidsbeleid

Het is ondertussen duidelijk dat burgemeester Bart De Wever (N-VA) zijn lijstje met Antwerpse verzuchtingen rond veiligheid wist door te drukken aan de federale onderhandelingstafel.

Sacha Van Wiele

Antwerpen maakte vorig jaar komaf met het algemene gedoogbeleid rond softdrugs. Iemand met cannabis op zak riskeert een boete van 75 euro. Dit beleid vond geen letterlijke vertaling in het regeerakkoord, maar de toon van dat akkoord laat weinig ruimte voor interpretatie: drugsgebruik of -bezit kan geen deel uitmaken van een gedoogbeleid.

Toen de strijd tegen drugs werd ingezet, bleek snel dat veel kleine dealers illegaal in het land verblijven. Na de uitwijzing van de Afghaanse vluchteling Sharifi liet De Wever zich ontvallen dat “het makkelijker is om iemand die perfect geïntegreerd is terug te sturen dan illegale criminelen”. De nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA), knoopte dit goed in zijn oren. Hij wil het aantal uitwijzingen van criminele illegalen verhogen.

De Wever bewijst dat gelijk krijgen veel belangrijker is dan gelijk hebben. Als burgemeester vroeg hij al enkele keren de steun van het leger, eerst tijdens de blokkade door de foorkramers en later voor de bescherming van de Joodse instellingen. Hij kreeg niet alleen kritiek vanuit de oppositie, maar ook een droge ‘njet’ van Defensie. Dat laatste zal niet meer snel gebeuren, want het nieuwe regeerakkoord maakt het nu wel mogelijk om bij een verhoogde dreiging militairen in de Antwerpse straten in te zetten.

En ook ex-schepen en huidig Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) krijgt gelijk. Zij wou in Antwerpen een vreemdelingentaks van 250 euro invoeren. De gouverneur floot haar terug omdat die taks in strijd was met een wet van 1968. Homans verdedigde zich door te zeggen dat er zoiets is als de “juridische werkelijkheid en de feitelijke werkelijkheid”. De regering volgt haar nu en past de wet aan.

De Wever besefte van in het begin dat hij met zijn verkiezingsresultaat en zijn coalitiepartners niet al te veel toegevingen zou moeten doen. Hij kan nu inderdaad zijn Antwerps veiligheidsbeleid verder uitrollen.

Door Sacha Van Wiele

MEER OVER Ons standpunt

Nu in het nieuws