© rr

Geen oude koeien in nieuwe regering

De reacties van de Franstalige pers op het aantreden van N-VA-vicepremier Jan Jambon zijn een goede indicatie voor de sfeer waarin de Zweedse coalitie haar bewindsperiode zal moeten starten. Jambon hield ooit een toespraak voor de ex-Oostfronters van het Sint-Maartensfonds. Nu zegt hij daarover: “De mensen die in de Tweede Wereldoorlog met de Duitsers collaboreerden, hadden hun redenen. Ik leefde niet in die periode.”

Lex Moolenaar

De Franstalige oppositiepartijen PS en cdh vinden die quotes zo schokkend dat ze van premier Charles Michel eisen dat hij er openlijk afstand van neemt. Wij vinden dat flauwekul. De twee zinnen die Jambon heeft uitgesproken, zijn namelijk allebei helemaal correct. Bovendien lezen wij er geen waardeoordeel in over de collaboratie. En ten slotte zien we niet in waarom deze kwestie bijna een eeuw na de feiten moet worden aangewend als hefboom voor een politieke rel.

Het regeerakkoord bevat genoeg ideologische keuzes die de oppositie kan counteren. Dat ze de voorkeur geeft aan het optakelen van oude koeien uit de sloot, is een teken van zwakte. Het verleden van Jan Jambon was ook al voor de verkiezingen bekend. Het heeft een groot deel van de Vlaamse kiezers niet gestoord. Ook de MR vond het geen cruciaal obstakel om hem als vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken in de nieuwe regering op te nemen. De oppositie heeft het recht om daar anders over te denken. Maar veel indruk maakt dit argument niet.

De N-VA is nu ook op federaal vlak aan zet. Daarmee zullen de PS en het cdh moeten leren leven. Elio Di Rupo heeft zelf de kans laten liggen om een regering te vormen met de partij waarvoor een groot deel van de Vlamingen heeft gekozen. Door de MR uit de Waalse en Brusselse regeringen te weren, heeft hij het pad geëffend voor de Zweedse coalitie. Nu zijn we benieuwd naar het vervolg van zijn strategie. Ofwel mikt de PS erop dat het harde herstelbeleid leidt tot een grote overwinning voor links bij de verkiezingen van 2019. Ofwel zorgt het overwicht van de Vlaamse partijen ervoor dat het Franstalige landsgedeelte over vijf jaar smeekt om meer autonomie, met andere woorden: om confederalisme.

Welk van deze twee scenario’s zou volgens u de voorkeur genieten van de N-VA?

Door Lex Moolenaar

MEER OVER Ons standpunt