Brusselse regering akkoord over begroting in evenwicht in 2015

Foto: BELGA

Brusselse regering akkoord over begroting in evenwicht in 2015

Print

De Brusselse regering heeft maandag, kort voor middernacht, een akkoord bereikt over een ontwerp van begroting in evenwicht in 2015. Dat zegt de Brusselse minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD).

Vanhengel is tevreden dat er geen nieuwe belastingen komen. Daarvoor moest wel consequent gesnoeid worden in uitgaven. Temeer omdat de regering erop heeft gelet dat het evenwicht voor gewest én gemeenten geldt, zegt Vanhengel, wat niet het geval is in Wallonië en Vlaanderen. Het gewest heeft ongeveer 3,952 miljard euro inkomsten en uitgaven.

De Brusselse ministers bespaarden in totaal ongeveer 300 miljoen. Een groot deel daarvan was al vastgelegd tijdens de onderhandelingen over de Brusselse regeringsvorming in juli. Maar de oefening was niet af. De voorbije weken moest nog 127 miljoen euro gevonden worden.

De overdracht van extra uitgaven en inkomsten, als onderdeel van de staatshervorming, bemoeilijkte de begrotingsopmaak. De regering moest zeer voorzichtig te werk gaan, zegt Vanhengel. De minste fout in de prognoses van het federale niveau kan resulteren in een verschil van tientallen miljoen euro. Omdat Brussel slechts een beperkt budget heeft, kan het zo’n verschil moeilijker opvangen.

De Brusselse regering laat de budgetten van de meeste departementen nominaal groeien in vergelijking met de initiële begroting van dit jaar. Dat zal in het bijzonder het geval zijn voor mobiliteit, economie, werk en huisvesting.

.

Nu in het nieuws