© Margo Tilborghs

Tienjarige Elke vindt zeldzame paddenstoel

Aardster siert Horendonks bos

Toen de tienjarige Elke van Kuijck samen met haar moeder en hond Roos door de Horendonkse bossen wandelde, zag ze een bijzondere paddenstoel staan. Na enig speurwerk bleek het om een gekraagde aardster te gaan, die vrij zeldzaam is.

MaTi

“Elke dag gaan we met onze hond Roos een stukje wandelen in het bos”, vertelt Elke van Kuijck (10). “Plots zagen we dit bijzondere exemplaar staan. Hoewel we het nog nooit hadden gezien, zagen we wel door dat het om een paddenstoel ging. Maar het was ons een raadsel om wat voor soort het ging. Maar het was ons een raadsel welke soort het was. We wisten ook niet of de paddenstoel giftig was. Daarom hebben we er een foto van gemaakt. Thuis zijn we gaan zoeken op internet om welke paddenstoel het zou kunnen gaan, maar dat was nog niet zo eenvoudig. Nergens vonden we een afbeelding. We hebben de foto dan maar op Facebook geplaatst en zo kwamen we te weten dat het om een aardster ging. Dat bleek een zeldzame paddenstoel te zijn.”

Van de meer dan twintig in Europa voorkomende soorten aardsterren, is de gekraagde aardster de grootste. Het zijn saprotrofe zwamen, dus ze halen hun voeding uit dood materiaal. Het zijn dus bladverteerders. Hij begint als een klein bruin bolletje van 4 à 6 centimeter, maar dan barst de buitenkant open en verdeelt zich in vier tot zeven slippen. Het eigenlijke vruchtlichaam staat als een kleine ui in het midden. Het bolletje is lichtbruin in droge toestand en wat donkerder bij vochtig weer, de slippen zijn beige. Als de sporen rijp zijn, ontstaat er een gaatje in het midden van het bolletje en daardoor kunnen de sporen ontsnappen. Je kunt een handje helpen door heel zacht in het bolletje te knijpen.

Cursus en wandeling

Hedwig Lauriks is natuurgids bij Natuurpunt Noorderkempen en is gespecialiseerd in paddenstoelen.“De gekraagde aardster is een matig algemene tot zeldzame paddenstoel”, zegt Lauriks. “Hij komt zeker niet frequent voor en is daardoor niet bekend bij het grote publiek. Hij duikt op de meest onverwachte plaatsen op, dat kan in een bos zijn maar evengoed op de Kalmthoutse Heide. Vind je er één, dan zie je er vaak meerdere.”

Wie graag een paddenstoelwandeling wil maken of een cursus wil volgen over het herkennen van paddenstoelen, kan zich daarvoor opgeven bij Natuurpunt Noorderkempen. Begeleide wandelingen kunnen aangevraagd worden via de dienst Toerisme in Kalmthout.

www.noorderkempen.beMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio