© Belga

© Photo News

1 / 2

Nainggolan en Courtois bezorgen Duivels puntje in Bosnië

De Rode Duivels hebben in hun tweede kwalificatieduel voor het EK 2016 in Frankrijk 1-1 gelijkgespeeld op het veld van Bosnië-Herzegovina. België kwam in een felbevochten duel 1-0 achter door een goal van Dzeko, maar Nainggolan bezorgde ons land dankzij een flater van de Bosnische keeper toch nog een punt. Omdat Wales en Israël hun wedstrijd wonnen, staat België momenteel op de derde plaats in Groep B.

MD

Marc Wilmots pakte vooraf uit met een verrassing van formaat: door een blessure van Chadli verhuisde Divock Origi naar de rechterflank. Romelu Lukaku nam dan weer de plaats van Origi diep in de spits in. Dries Mertens begon op de bank. Voor het overige verschenen dezelfde namen die gehakt hadden gemaakt van Andorra aan de aftap. De tactische keuzes van Wilmots draaiden aanvankelijk bijzonder goed uit. De Rode Duivels bleken allerminst onder de indruk van het kolkende Bilino Polje-stadion in Zenica en voetbalden in het eerste kwartier vier mooie doelkansen bij elkaar. De Bosnische doelman Begovic liet zich niet verschalken door Defour, Origi en Hazard.

De Belgische storm ging liggen en één moment van concentratieverlies werd meteen genadeloos afgestraft. De complete Belgische verdediging vergat Edin Dzeko - toch dé gevaarlijkste Bosniër - in de zestien meter. De killer van Manchester City liet Thibaut Courtois geen schijn van kans: 1-0. Voor Dzeko was dit al het vierde doelpunt tegen België. Hij scoorde er ook al drie in de dubbele confrontatie met ons land in 2009. De Rode Duivels kwamen voor de rust nog twee keer dicht bij de gelijkmaker. Begovic bracht echter uitstekend redding op een vrije trap van Vertonghen en een lage knal van Lukaku.

Begovic flatert, Nainggolan scoort

Begovic leek dé kwelduivel van de Belgen te gaan worden, maar stak vijf minuten na de pauze een flink handje toe. De Bosnische keeper verkeek zich compleet op een lage knal van Nainggolan en zag de bal tot zijn grote verbijstering langzaam in doel rollen: 1-1. Het was het tweede interlanddoelpunt van de middenvelder van AS Roma.

De Bosniërs reageerden als door een wesp gestoken. Kompany redde met een ultieme tackle de bal van de lijn, even later ranselde Courtois een staalharde kopstoot van Dzeko van onder zijn lat. Wilmots haalde Lukaku en Defour naar de kant bracht Fellaini en Mertens tussen de lijnen. Die laatste kreeg nog een uitstekende kans op de winning goal, maar zijn plaatsbal botste net naast de kooi van Begovic.Opmerkelijk: De Bosniërs zorgden voor een geweldige voetbalsfeer in het Bilino Polje van Zenica, maar bleven toch sportief. Op vraag van sterspeler Edin Dzeko werd de Brabançonne op applaus onthaald. Sportief!

Hoogtepunten:02' Origi zet een een-twee op met De Bruyne. Zijn schot wordt echter geblokt. In de rebound schiet Defour net naast.06' Hazard dolt met zijn tegenstander op links en zet laag voor. Origi probeert met de hak, maar de Bosnische doelman zit er goed tussen.08' Opnieuw speelt Hazard zijn bewaker tureluurs. Hij snijdt naar binnen en trapt, maar vindt de doelman op zijn weg.18' Besic zet Nainggolan in de wind en heeft ruimte om uit te halen. Zijn slap schotje vormt geen problemen voor Courtois.28' België staat op achterstand. Mooie aanval van de Bosniërs. Pjanic krijgt de bal goed mee en heeft tijd om te kijken. Hij legt achter op Dzeko die de bal hard binnentrapt. Niet al te best verdedigd van de Belgen. Het staat 1-0.33' Een vrije trap op een mooie plek. Vertonghen kiest voor de knal maar kan de doelman niet verschalken.38' België combineert mooi en Defour krijgt ruimte voor het schot. De Bosnische doelman kan de bal niet klemmen.43' Lukaku wordt mooi vrijgespeeld met een steekpass en kan vanuit een scherpe hoek uithalen. Een beenveeg van Begovic voorkomt de gelijkmaker.47' Defour zet met een mooie pass Alderweireld vrij. De controle is echter moeilijk en de hoek is te scherp om goed af te werken. De bal wordt gekeerd.51' Alderweireld speelt in op de inlopende Nainggolan. Die haalt van op de rand van de backlijn uit. Begovic miskijkt zich op de bal en ziet het leer in doel verdwijnen. Het staat 1-1. 55' Een lage vrije trap van Pjanic botst tegen Dezko aan. De bal gaat maar net naast.57' Mertens komt Lukaku vervangen. Daardoor schuift Origi naar het centrum.58' Pjanic wordt met een heerlijke pass alleen voor Courtois gezet. Het stiftertje is echter niet stevig genoeg en Kompany kan opruimen.59' Een voorzet van op rechts komt perfect op het hoofd van Dzeko. Die kan hard inkoppen maar Courtois heeft een mooie save in huis.77' Wilmots wil wat meer stootkracht in de ploeg. Defour, die een goede match speelde, ruimt plaats voor Fellaini.86' Mertens krijgt de bal van Vertonghen. Hij draait en schiet meteen. Zijn botsend schot gaat naast.

MEER OVER DE RODE DUIVELS

Meer voetbalnieuws